Zlato smazalo ztráty, cenu podpořila zpráva o Trumpově koronaviru

Zlato smazalo ztráty, které dnes nabralo při obchodování v Asii, a jeho cena se začala zvyšovat. Podle obchodníků k tomu přispěla zpráva, že americký prezident Donald Trump má pozitivní test na koronavirus, a s tím související nejistota. Naopak takzvané futures na americké akcie dopoledne prudce klesaly, což znamená, že závěr týdne se ve Spojených státech a patrně i jinde ve světě ponese ve znamení ztrát.

Ilustrační fotografie
reklama

Zlato k okamžitému dodání se před 10:00 SELČ prodávalo zhruba za 1908 dolarů (43.826 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), a vykazovalo tak ve srovnání s předchozím dnem růst asi o 0,2 procenta. Od začátku týdne už je cena kovu vyšší skoro o tři procenta, což je nejlepší týdenní výkon skoro za dva měsíce.

"Zpráva, že Trumpovi byl zjištěn covid-19, způsobila okamžitý a skokový růst ceny zlata, investoři se rychle přesouvají k bezpečným aktivům," řekl hlavní analytik společnosti OANDA Jeffrey Halley. "Očekáváme, že neochota riskovat zůstane teď vyšší... bude záležet, jak se ta situace vyvine přes víkend. Zejména, zda budou mít pozitivní test i další členové z nejvyššího vedení americké vlády. Pak by zlato před sebou mohlo mít delší období růstu," dodal.

Spolu se zlatem je zájem také o stříbro, jehož cena přidávala zhruba 0,7 procenta na 24,07 USD/oz. Za týden má stříbro k dobru asi pět procent. Naopak palladium a platina měly nepatrné ztráty.

Cena zlata v srpnu vystoupila na historické maximum nad 2060 USD za troyskou unci a většina analytiků předpovídá, že zlato bude v dlouhodobém výhledu v růstu pokračovat. Jako jeden z důvodů nejčastěji zmiňují masivní podporu, kterou od začátku pandemie způsobené šířením nového typu koronaviru poskytují ekonomikám centrální banky po celém světě, čímž znehodnocují papírové peníze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky