Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý ministr hospodářství zhoršil odhad růstu ekonomiky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší pouze o zhruba 1,5 až 1,6 procenta. Předpověděl to dnes podle agentury Reuters německý ministr hospodářství Peter Altmaier. V oficiální říjnové prognóze přitom německá vláda letošní hospodářský růst odhadovala na 1,8 procenta.

"V posledních měsících růst (v Německu) poněkud zpomalil, stejně jako v mnoha jiných zemích," uvedl Altmaier. "V celém roce budeme mít růst kolem 1,5 až 1,6 procenta," dodal. Vláda přitom již v říjnu odhad letošního růstu snížila z dříve předpokládaných 2,3 procenta.

Ve třetím čtvrtletí meziroční růst německé ekonomiky podle údajů spolkového statistického úřadu prudce zpomalil na 1,1 procenta z 2,3 procenta ve druhém kvartálu. V mezičtvrtletním srovnání se HDP dokonce snížil o 0,2 procenta, což představovalo první pokles od prvního kvartálu roku 2015.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce vzrostla o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let. Letos však hospodářské vyhlídky Německa zastiňují spory mezi Spojenými státy a jejich obchodními partnery i nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

"S obavami sledujeme obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a doufáme, že bude vyřešen," uvedl Altmaier. "Doufáme rovněž, že bude možné vyřešit také obchodní třenice mezi Evropou a USA," dodal. Za největší riziko v Evropě nicméně Altmaier označil vzestup populismu, napsala agentura Reuters.

Výzkumný institut ZEW dnes varoval, že růst německé ekonomiky bude ve čtvrtém čtvrtletí relativně slabý. "Přetrvává nejistota ohledně obchodních sporů a brexitu, což má obzvlášť nepříznivý vliv na soukromé investice a německý export," uvedl prezident institutu Achim Wambach. Německé průmyslové svazy dnes vyzvaly podniky, aby se připravily na možnost odchodu Británie z EU bez příslušné dohody.

Témata:  Německo ekonomika krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.