Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba masa se zvýšila, ceny jatečných zvířat klesly

Vepřové maso, ilustrační fotografie
Vepřové maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ve 3. čtvrtletí dosáhla výroba masa 109 363 tun, meziročně o 2,0 % více. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat byly meziročně nižší u skotu (−0,5 %), jatečných kuřat (−2,2 %) a výrazněji u prasat (−19,7 %). Mlékárny a odbytové organizace nakoupily od producentů více mléka (+1,1 %), které zemědělci prodávali průměrně za 8,23 Kč/litr.

„Ceny jatečných prasat byly ve 3. čtvrtletí stále hluboko pod úrovní cen za stejné období minulého roku, a to o 19,7 %. Dosáhly průměrné hodnoty 35,78 Kč za kilogram jatečné hmotnosti.

Vzhledem k předcházejícímu čtvrtletí se průměrná cena vepřového v jateční hmotnosti zvýšila o 70 haléřů za kilogram. Oproti minulému čtvrtletí také výrazně vzrostl vývoz živých prasat do zahraničí,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Témata:  Maso kuře Vepřové maso

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.