Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba masa se zvýšila, ceny jatečných zvířat klesly

Vepřové maso, ilustrační fotografie
Vepřové maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ve 3. čtvrtletí dosáhla výroba masa 109 363 tun, meziročně o 2,0 % více. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat byly meziročně nižší u skotu (−0,5 %), jatečných kuřat (−2,2 %) a výrazněji u prasat (−19,7 %). Mlékárny a odbytové organizace nakoupily od producentů více mléka (+1,1 %), které zemědělci prodávali průměrně za 8,23 Kč/litr.

„Ceny jatečných prasat byly ve 3. čtvrtletí stále hluboko pod úrovní cen za stejné období minulého roku, a to o 19,7 %. Dosáhly průměrné hodnoty 35,78 Kč za kilogram jatečné hmotnosti.

Vzhledem k předcházejícímu čtvrtletí se průměrná cena vepřového v jateční hmotnosti zvýšila o 70 haléřů za kilogram. Oproti minulému čtvrtletí také výrazně vzrostl vývoz živých prasat do zahraničí,“ uvádí Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Témata:  Maso kuře Vepřové maso

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.