Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dukovany díky tuhým mrazům vyrábí více elektřiny

Dukovany díky tuhým mrazům vyrábí více elektřiny

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Současné tuhé mrazy vyhovují jaderné elektrárně Dukovany. Jak agentuře Mediafax potvrdil ve čtvrtek mluvčí elektrárny Petr Spilka, elektrárenské turbíny mají v při nízkých teplotách vyšší výkon.

Jaderná elektrárna v současných tuhých mrazech vyrábí více elektřiny, než při běžných teplotách. Důvodem je extrémně studená voda chladící elektrárenské turbíny. "Na konci turbíny v jejím kondenzátoru je díky chladné chladící vodě dokonalejší vakuum. Díky většímu podtlaku pak mají turbíny větší výkon," vysvětlil Spilka.

Zatímco v létě všech osm turbín dosahuje i při plném provozu všech osm turbín maximálního výkonu 1930 megawatů, při současných mrazech je to až 1975 megawatů. V provozu je přitom kvůli odstávce 3. bloku jen šest turbín. Při plném provozu všech osmi by tak byl rozdíl ještě vyšší.

"Současná zima také umožňuje odstavit některé chladící věže z plného provozu a ušetřených cca 5MW elektřiny na jednu odstavenou věž poslat do veřejné elektrické sítě. I tak je totiž chladící voda dost chladná," dodal Spilka.

Témata:  energetika jaderná elektrárna

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.