Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dukovany díky tuhým mrazům vyrábí více elektřiny

Dukovany díky tuhým mrazům vyrábí více elektřiny

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Současné tuhé mrazy vyhovují jaderné elektrárně Dukovany. Jak agentuře Mediafax potvrdil ve čtvrtek mluvčí elektrárny Petr Spilka, elektrárenské turbíny mají v při nízkých teplotách vyšší výkon.

Jaderná elektrárna v současných tuhých mrazech vyrábí více elektřiny, než při běžných teplotách. Důvodem je extrémně studená voda chladící elektrárenské turbíny. "Na konci turbíny v jejím kondenzátoru je díky chladné chladící vodě dokonalejší vakuum. Díky většímu podtlaku pak mají turbíny větší výkon," vysvětlil Spilka.

Zatímco v létě všech osm turbín dosahuje i při plném provozu všech osm turbín maximálního výkonu 1930 megawatů, při současných mrazech je to až 1975 megawatů. V provozu je přitom kvůli odstávce 3. bloku jen šest turbín. Při plném provozu všech osmi by tak byl rozdíl ještě vyšší.

"Současná zima také umožňuje odstavit některé chladící věže z plného provozu a ušetřených cca 5MW elektřiny na jednu odstavenou věž poslat do veřejné elektrické sítě. I tak je totiž chladící voda dost chladná," dodal Spilka.

Témata:  energetika jaderná elektrárna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy