Ekonomové jsou v pozoru: Nepřijde jedna obří krize, ale hned dvě. Kdy udeří?

Před deseti lety došlo k ekonomické krizi, z níž se svět vzpamatovával dlouhé roky. Krach investiční banky Lehman Brothers způsobil otřes napříč celým světem. Ekonomika se zpomalila, došlo k propouštění zaměstnanců, firmám klesaly tržby i objednávky a schopnost splácet úvěry byla stále horší a horší. Podle prestižní finanční společnosti JPMorgan Chase & Co. je další krize za dveřmi. A způsobí katastrofu.

Ilustrační fotografie
reklama

Před 10 lety způsobil Lehman Brothers globální finanční a hospodářskou krizi, na kterou vlády i centrální banky reagovaly mimořádnými opatřeními. Stratégové společnosti JPMorgan Chase & Co. nyní vytvořili model, který předpovídá načasování a rozsah budoucí finanční krize. Ta má přijít v roce 2020.

Podle ekonomů bude tato krize zřejmě méně bolestivá, než ta před deseti lety. Přesto bude rozsáhlá a nachystá půdu pro další, o mnoho silnější krizi. Likvidita finančního trhu se totiž od imploze v roce 2008 zmenšila a není zcela jasné, jaký to bude mít vliv na následující krize, tedy té, která přijde po roce 2020.

Analytik Marko Kolanovič tvrdí, že další finanční krize by mohla být vyvolána náhlými prodeji akcií prostřednictvím počítačových obchodních systémů. "Další krize pravděpodobně povede k sociálnímu napětí podobnému tomu, které bylo zaznamenáno před 50 lety v roce 1968," varuje Kolanovič.

Akcie spadnou, ceny porostou

Jak bude vypadat krize v příštím desetiletí je otázkou, podle ekonomů ale rozhodně přijde a bude mohutnější než jakákoliv, kterou jsme zatím zažili. O té dřívější krizi, která má přijít v roce 2020, ale mají odborníci poměrně jasnou představu.

JPMorgan Chase & Co. uvádí, že americké akcie by měly spadnout přibližně o 20 %, ceny energií o 35 %. Riziková přirážka na dluhopisy rozvíjejících se zemí stoupne o 2,79 procentního bodu, akcie na rozvíjejících se trzích spadnou o 48 % a měny rozvíjejících se zemí oslabí o 14,4 %.

Prognóza ekonomů navazuje na slova guvernéra Bank of England Marka Carneyho, který varoval, že tvrdý brexit by mohl vést k finanční krizi tak silné, jako v roce 2008. Británie má opustit EU v březnu 2019, což podle ekonomů ještě více napne současný ekonomický stav. Ceny porostou nahoru a ekonomika se stane dlouhodobě neudržitelnou.

Témata: ekonomika | krize | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky