Český výrobce antivirových programů AVG míří na americkou burzu

Původem český výrobce antivirového softwaru AVG míří na americkou burzu NYSE. Za 17,7 procenta svých akcií chce získat 165 milionů dolarů, společnost Patria předpokládá, že se s nimi začne obchodovat 7. února.

660
reklama

Podle dokumentů, které AVG odevzdala americké komisi pro cenné papíry, chce získat až 165 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 3,16 mld. korun) za 17,7 procenta svých akcií. Cena za akcii by se měla pohybovat mezi 16 a 18 dolary. Tržní hodnota společnosti by se tak blížila jedné miliardě dolarů, uvedla ve svém burzovním přehledu společnost Patria. U té je možné o akcie AVG žádat do 1. února.
 
Konkurenční Avast podle svého prospektu plánuje prodat akcie až za 200 milionů dolarů, nespecifikoval ale, jakou část společnosti nabídne.
 
Software od AVG chrání již přes 100 milionů počítačů po celém světě. Většinu z toho tvoří – stejně jako u konkurenčního Avastu – programy poskytované zdarma.
 
Placenou verzi si pořídilo 15 milionů lidí. Předplatné tvoří většinu tržeb společnosti, necelou třetinu pak přinesly smlouvy s internetovými vyhledávači. Smlouvu s Yahoo! přitom v polovině minulého roku nahradila dohoda s Googlem.
 
V prospektu pro amerického regulátora přitom AVG uvádí, že do budoucna je pro ni smlouva s Googlem zásadní. Stejně tak připravovaná legislativa EU, týkající se obnovování předplatného. Firma se obává spojování antivirových firem s giganty technologického odvětví, například McAfee s Intelem.
 
AVG je vysoce zisková. Za rok 2010 utržila 217 milionů dolarů a dosáhla čistého zisku skoro 57 milionů dolarů. Loni byla ještě úspěšnější – se 198 miliony tržeb za první tři čtvrtletí se dostala skoro ke 100 milionům dolarů (zhruba 1,9 miliardy korun) čistého zisku.

Témata: burza

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky