Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme se lépe než za komunistů, tvrdí většina Čechů. Opravdu?

Máme se lépe než za komunistů, tvrdí většina Čechů. Opravdu?

Foto: Pixmac

Více než polovina (53 procent) obyvatel považuje současný režim za lepší než režim před listopadem 1989 a stejný podíl (54 procent) lidí si zároveň myslí, že současný režim vytváří lepší podmínky pro budoucnost. Vyplývá to z průzkumu STEM, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý.

"Zbývající necelá polovina veřejnosti se rozděluje do dvou zhruba vyrovnaných táborů, jedni považují oba režimy za zhruba stejné, druzí preferují předlistopadový režim," uvádějí autoři šetření. STEM se srovnáním režimů zabývá už od roku 1992 a z provedených průzkumů je patrné, že podíl lidí, kteří hodnotí oba režimy jako stejné, je dlouhodobě stabilní. Mění se však poměry stoupenců a kritiků současného režimu. Od roku 2000 se zvýšil podíl lidí, kteří považují současný režim za lepší, a dlouhodobě se udržuje na úrovni mezi 50 až 60 procenty. Hodnocení současného a minulého režimu je silně podmíněno politickou orientací dotázaných občanů. Současný režim podporují častěji lidé pravicově orientovaní a stoupenci ODS a TOP 09. Naopak kriticky současný režim podle očekávání hodnotí lidé sympatizující s KSČM.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 29. prosince až 9. ledna a odpovídalo na něj 1258 respondentů.

Témata:  lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy