Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po 40 letech: Nový český letoun z Kunovic má za sebou první let

Po 40 letech: Nový český letoun z Kunovic má za sebou první let

Foto: Evektor

Z Kunovického letiště v pátek poprvé vzlétl prototyp nového letounu EV-55M, posádku tvořili zkušební pilot Evektoru Josef Charvát a vojenský pilot Jiří Hána. Firma to sdělila v pondělí.

Vzlet letounu, který společnost veřejnosti představila na konci března2010, trval asi 30 minut. „Letoun se choval přesně tak, jak jsme předpokládali. Byl velmi dobře ovladatelný a ochotně reagoval na zásahy do řízení,“ konstatoval Josef Charvát. EV-55M je vojenská varianta víceúčelového letounu EV-55 Outback, který je koncipován jako hornokřídlý, dvoumotorový, turbovrtulový letoun pro přepravu 9 až 14 cestujících nebo 1824 kilogramů nákladu. Letoun disponuje ve své třídě nejprostornější kabinou pro cestující a náklad o celkovém objem 12,5 metrů krychlových. Technické parametry tohoto letounu jej předurčují k provozování z krátkých, neupravených vzletových a přistávací ploch, případně z letišť s vysokou nadmořskou výškou. Je určen především pro operátory ze zemí Jižní Ameriky, Afriky a Asie s málo rozvinutou dopravní infrastrukturou. Mezi další perspektivní odběratele patří společnosti ze Spojených Států, Brazílie, Ruska, Indie, Číny nebo Austrálie.

EV-55 bude firma nabízet ve třech variantách uspořádání interiéru kabiny: verze pro přepravu cestujících, verze pro přepravu nákladu a kombinovaná verze s prostorem pro náklad v přední části kabiny a sedadly pro cestující umístěnými v zadní části.

Společnost Evektor byla založena v roce 1991 a patří mezi přední konstrukční a vývojové kanceláře v České republice. Zabývá se vývojem a konstrukcí především v oblasti automobilového a leteckého průmyslu. Mezi letouny vyvinuté společností Evektor patří malé sportovní letouny EuroStar a SportStar, čtyřmístný letoun VUT100 Cobra a víceúčelový letoun EV-55 Outback.

Témata:  ekonomika letectví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy