Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo odstoupilo od smlouvy se společností OKsystem. Nebude ohrožena výplata sociálních dávek?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministerstvo práce a sociálních věcí 16. listopadu odstoupilo od smlouvy o vytvoření Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí – „IS SOCIÁLNÍ DÁVKY“ a poskytování souvisejících služeb, které byla uzavřena mezi MPSV a společností OKsystem, a.s. dne 2. 11. 2016. Vypovězením smlouvy není ohrožena výplata sociálních dávek.

Smlouva o vytvoření Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí – „IS SOCIÁLNÍ DÁVKY“ a poskytování souvisejících služeb byla uzavřena v listopadu 2016. V dopise z 2. listopadu 2017 požadovalo MPSV po společnosti v zájmu eliminace vzniku dalších škod a ochrany zájmu na řádném dokončení zakázky - projektu IS DAV poskytnutí přiměřené jistoty, že termíny budou dodrženy s tím, že v opačném případě je MPSV připraveno odstoupit od smlouvy. MPSV aktuálně hradí společnosti OKsystem cca půl miliardy korun ročně a po nasazení IS DAV by se úhrada této společnosti snížila na méně než 40 mil. korun ročně.„K tomuto kroku jsme se rozhodli na základě opakovaných jednání a neuspokojivému průběhu zakázky. Společnost OKsystem nám neposkytla ani v prodlouženém termínu přiměřenou jistotu, že pevné a závazné termíny realizace budou bez dalších obstrukcí dodrženy. Odstoupením od smlouvy chceme minimalizovat možnost vzniku škody, které jsme povinni předcházet,“ uvedl ředitel odboru rozvoje a bezpečnosti Jiří Károly.

Ministerstvo požadovalo záruku, že dodavatel zajistí dodání dílčí etapy řešení ve smluvním termínu, a také dodání finálního a otestovaného díla nejpozději ke dni 20. 7. 2018. Dodání přitom mělo být spojeno se zahájením poskytování služeb podpory. Přes opakovaná jednání i za účasti právních zástupců nepotvrdila společnost zahájení etapy realizace a tím konečný termín dokončení. Společnost argumentuje neposkytnutím součinnosti ze strany MPSV, ačkoliv tyto požadavky nesouvisí se zahájením a zejména realizací další etapy zakázky. Ministerstvo dále eviduje celou řadu dalších spornýchotázek, kterou je například migrace dat, která je naprosto klíčová a musí být podpořena všemi bezpečnostními prvky a opatřeními.Vzhledem k tomu, že MPSV záruku nedostalo a komunikace s dodavatelem probíhá se stejnými argumenty, je zřejmé, že výše uvedený termín dokončení díla není ze strany společnosti OKsystem reálný.MPSV zároveň uveřejňuje předběžné oznámení o vyhlášení nové veřejné zakázky, která bude vyhlášena v nejbližším termínu.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí sociální dávky finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy