Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy státních zaměstnanců letos zřejmě porostou. Jurečka připravuje návrh

Marián Jurečka (KDU-ČSL)
Marián Jurečka (KDU-ČSL)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Platy státních zaměstnanců zřejmě ještě letos porostou. V úterý se na tom shodli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zástupci odborářů v čele s předákem Josefem Středulou. 

Podle Jurečky je třeba hledat cestu k navýšení platů ve veřejné sféře. Výplaty by měly stoupnout od září. Ministr chce výši nárůstu odlišit podle profesí a propadu jejich reálného výdělku v posledních letech. Zmínil také, že shoda uvnitř vládní koalice zatím není vyjednaná.
 
"Z mého pohledu bych to viděl do určité míry diferencovaně pro jednotlivé skupiny. Tam, kde je situace nejsložitější, abychom udělali to zvýšení s větší prioritou," sdělil Jurečka s tím, že do příštího týdne připraví s ministerstvem příslušný návrh.

"My trváme na tom, aby došlo k navýšení tarifů od 1. září o 15 procent. Situaci považujeme za velmi vážnou," reagoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula. Podle jeho slov má více než 130 tisíc pracovníků základ výdělku pod zaručenou a minimální mzdou.

Minimální mzda momentálně činí 18 900 korun za měsíc, v lednu se zvyšovala o 1600 korun. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí pracuje pro stát a veřejný sektor více než 840 tisíc lidí. 

Témata:  Marián Jurečka (KDU-ČSL) Josef Středula státní zaměstnanci platy / mzdy Ministerstvo práce a sociálních věcí

Aktuálně se děje

25. června 2024 12:47

24. června 2024 9:27

22. června 2024 12:06

21. června 2024 10:36

Jak efektivně zkombinovat fotovoltaickou elektrárnu s tepelným čerpadlem

Kombinace fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla představuje při optimálně nastavené komunikaci mezi střídačem a řídicí jednotkou jeden z nejúčinnějších způsobů využití vlastní vyrobené energie k vytápění a ohřevu vody. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy