Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo podpoří duševně nemocné a domácí hospice

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvolnilo z Operačního programu zaměstnanost (OPZ) sto milionů korun na podporu péče o duševně nemocné osoby a na rozvoj domácí paliativní péče.

Výzva č. 134 „Podpora sociálního začleňování v Praze“ umožňuje žadatelům získat dotaci od jednoho do patnácti milionů korun. Více informací o výzvě je uvedeno na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz.Žadateli mohou být neziskové organizace, městské části hl. m. Prahy, poskytovatelé sociálních služeb včetně poskytovatelů domácí hospicové péče a další.

„Lidé, kteří se obětavě starají o své nemocné blízké, si pomoc jednoznačně zaslouží,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová. „Při nastavování podmínek výzvy jsme vycházeli z průzkumu mezi jednotlivými městskými částmi a neziskovými organizacemi, který mapoval aktuální situaci a poptávku po těchto službách, aby byla pomoc skutečněadresná,“ doplnila ministryně.Peníze lze získat například na zapojení většího počtu peer konzultantů, tedy lidí, kteří mají osobní zkušenost s nemocí a díky tomu jsou pro ostatní podobně postižené inspirací a povzbuzením, že navzdory handicapu je možné začlenit se do společnosti. Podpora může být poskytnuta i rodinám, které se starají o děti s poruchou autistického spektra. Dotaci lze poskytnout například na odlehčovací služby či na osobní asistenci.V oblasti domácí paliativní péče budou podpořeny aktivity, které povedou ke zvýšení informovanosti mezi pečujícími – například sdílení zkušeností, ale i nácvik odborných technik nebo pomoc s péčí o domácnost.Paliativní péče je poskytována pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stádiu. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání při zachování pacientovy důstojnosti.Žádosti o finanční podporu je možné podávat od 19. září 2017 do 30. října 2017. Více informací o výzvě získáte na webových stránkách Evropského sociálního fondu www.esfcr.cz. Na základě poznatků z podaných projektových žádostí se na podzim začne připravovat obdobná výzva pro žadatele mimo hlavní město, aby byla efektivita vynaložených prostředků co největší. Výzva bude vyhlášena zřejmě v první polovině roku2018

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaela Marksová sociální dávky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy