Připravte se na důchod včas. Věci, které by měl udělat každý

Dvě třetiny Čechů se těší na důchod, a to hned z několika důvodů, které popisuje známý psycholog, profesor Josef Švancara. Mají perspektivu, životní program, výhled do budoucna, jsou otevřeni dalšímu vzdělávání a zajímají se o všechno kolem sebe. Pokud se na tento velký životní krok duševně připravíte, odchod z aktivního života nezaskočí ani vás.

Ilustrační fotografie
reklama

„Odchod do důchodu je takzvaná tranzitorní krize. To znamená, že každý ví, že jednou tato chvíle nastane. Někdo to bez problémů zvládne, jinému může taková změna dát nečekaně zabrat,“ vysvětluje psychiatr PhDr. Jan Mattioli, PhD., a dodává: „Doporučuji připravovat se ekonomicky a zdravotně minimálně pět let před nástupem do důchodu, a zároveň si také vytvářet dobré sociální vztahy a představu o tom, jak skutečně důchod trávit.“

1. Finanční zabezpečení

Štěstí přeje připraveným. Nedávný výzkum agentury STEM/Mark ukázal, že více než 88 procent Čechů si zajišťuje finanční prostředky na aktivní důchodový život už v produktivním věku. Podle průzkumu Expobank CZ zvládne téměř polovina lidí nad 55 let měsíčně ušetřit dva až pět tisíc korun. Tři až pět let před důchodem si shromažďují potřebné informace, upravují své bytové podmínky a životní styl tak, aby si potom mohli dopřát nadstandardní zdravotní péči, věnovat se svým koníčkům, vzdělávat se nebo třeba cestovat.

2. Prevence jako nejlepší investice do zdraví

Chronologický věk sice nezměníte, ale biologické stárnutí a kvalitu svého života ovlivnit můžete. Někteří lidé stárnou pomaleji a později, jiní naopak rychleji a dříve, protože ubývání sil berou automaticky a pasivně se mu poddávají. Pokud chcete patřit k první skupině, naplánujte si preventivní prohlídky. Zjistíte, co vaše tělo potřebuje, co mu chybí a co pro něj můžete udělat.
 
Podle odborníků jsou v předdůchodovém věku nejvíce obtěžující involuční změny smyslového vnímání. Tedy nejen zhoršující se sluch, ale také omezení chutí, a především problémy se zrakem, jako je špatná adaptace na tmu, změny vnímání barev nebo presbyopie, tedy vetchozrakost. Ta se projevuje problémy se zaostřováním na blízko, kvůli nimž jsou zapotřebí brýle na čtení.

„Vetchozrakost je projevem přirozeného stárnutí, může se objevit již po čtyřicátém roce věku, ale její nástup závisí na předchozím stavu zraku. Projevuje se zejména rozmazáváním textu, které ale mizí, pokud noviny nebo knihu oddálíte od obličeje. Pak se již neobejdete buď bez brýlí do blízka, tedy na čtení, anebo spolu s nimi navíc ještě bez brýlí do dálky. Tuto situaci lze však vyřešit zákrokem PRELEX, při němž se původní lidská čočka vymění za umělou nitrooční čočku, a to buď trifokální nebo multifokální. Ta potom plně a trvale nahrazuje čočku přirozenou, a brýle do dálky i do blízka tak můžete odložit. Navíc tento zákrok funguje jako prevence šedého zákalu, protože umělá nitrooční čočka se nezkalí,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská z brněnské oční kliniky NeoVize.

3. Včasná změna životního stylu

Etapa mezi 45. a 65. rokem života je obdobím, kdy člověk hodnotí svůj dosavadní život a v souvislosti s tím mění i své návyky. Řada lidí přestává kouřit, a naopak hledá přirozený způsob, jak si co nejdéle udržet obratnost, zručnost a fyzickou aktivitu. Práce na zahrádce, plavání, turistika nebo jízda na kole rozhodně neuškodí. To nejlepší, co pro sebe můžete každý den udělat už teď, je vyjít si na procházku do přírody.
 
4. Nový životní program

Co se posiluje, to nezakrní. Skvělou příležitostí, jak „nezakrnět“, je používat moderní technologie a využívat každé možnosti k naplňování intelektuálních potřeb. Například zájmovým studiem na univerzitě třetího věku nebo prostřednictvím různých vzdělávacích programů a kurzů.

Získáte přehled, procvičíte svou paměť, obohatíte se o nové poznatky, objevíte v sobě další schopnosti a lépe se přizpůsobíte měnícímu se prostředí. Pocit seberealizace i uznání nejbližšího okolí za to stojí! Jak už říkal Cicero, studium vzdělává mládež, těší starce, krášlí šťastné chvíle, je útočištěm a útěchou v neštěstí.

5. Vřelé vztahy

Podporujte dobré vztahy v rodině i mimo ni. Vyhnete se tak pocitům neužitečnosti a zbytečnosti, a snáze se vyrovnáte se změnou sociálních rolí: „Pokud v rodině pěstujete dobré mezigenerační vztahy, žijete s partnerem, s nímž máte stejné zájmy a každý z vás má i nějakého koníčka, je to samozřejmě velká výhoda,“ říká psycholog. „Kdo je sám a samota mu vadí, může si už v produktivním věku najít smysluplnou aktivitu. Ať už je to rekreační turistika, setkávání se s přáteli, nějaký zájmový klub nebo například dobrovolnická práce v některé charitativní organizaci,“ dodává.
 
Víte, že…

… ve staré Číně dělili lidský život podle toho, co naplňovalo určitou etapu? Věk do 40 let byl obdobím plnění společenských povinností, do 50 let zase obdobím poznávání vlastních omylů. Dalších deset let Číňané označovali jako poslední možnost tvůrčího života, po němž přichází věk moudrosti.

… ve vyspělých státech probíhají speciální kurzy pro lidi odcházející do důchodu? Kurzy věnují velkou pozornost otázkám, jak se finančně připravit na důchod, jak si vhodně upravit byt, co preventivně udělat pro své zdraví nebo jak efektivně trávit volný čas.

Pět stavů mysli v důchodu

1. Adaptace: snadno se vyrovnávají se změnou, nadále se těší ze života, jsou přizpůsobiví a tolerantní.

2. Závislost: nejsou ctižádostiví, jsou pasivní a spoléhají na druhé. Důchod nesou dobře.

3. Obrana: strategie lidí, kteří žili prací, snažili se udržet v práci co nejdéle a do důchodu odešli až tehdy, kdy je k tomu přinutily okolnosti.

4. Nepřátelství: mrzutí, negativní, podezíraví a nepříjemní lidé, kteří berou důchod jako další nepřízeň osudu.

5. Sebenenávist: lítostiví, nemají se rádi, těžko se ovládají, mají sklony k depresím a cítí se zbyteční.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky