Hádky o důchody: ČSSD chce pevnou hranici 65 let, ANO je proti

Ve vládní koalici se schyluje k další bouři. Tentokrát se ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL nejsou schopny dohodnout na tom, v kolika letech mají lidé odcházet do důchodu. Ministryně Marksová bojuje za pevnou hranici 65 let. Ministr financí Andrej Babiš to označuje za předvolební populismus ČSSD.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Odchod do důchodu v 65 letech prosazuje ministryně práce a sociálních věcí. Má podporu své strany i premiéra. "Naším cílem je, abychom pro lidi, kteří se narodili v roce 1966 a později, zajistili, že už nebude donekonečna prodlužovaný věk odchodu do důchodu," prohlásil Bohuslav Sobotka.

Jenže ČSSD zatím tvrdě naráží na předsedu hnutí ANO. Ten už jasně prohlásil, že se mu líbí současný stav, kdy není žádná horní hranice stanovena. Žádné zastropování prý vládou neprojde. "To je zase populistický návrh z dílny paní ministryně Marksové, která navrhuje. To je návrh o ničem," řekl Babiš.

"Ty řeči, že to bude mít nějaký negativní dopad na státní rozpočet, považuji skutečně za demagogické," kontrovala ministryně. Odkrýt své karty zatím nechce KDU-ČSL, i když podle lidovců nějaká hranice být musí.

"Na žádnou stranu se přiklánět nehodláme. My jsme přesvědčeni o tom, že po nás přijde několik vlád a ty budou moci tuto hranici ještě změnit," sdělil předseda strany Pavel Bělobrádek. Zástupci ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO budou hledat kompromisní řešení také na koaliční radě. Jestli ho ale najdou, zatím není vůbec jisté.

Opozice pak ČSSD kritizuje, že jde pouze o předvolební kampaň. "Mám velké obavy, že paní ministryně Marksová a její ministerstvo v současné době místo práce, což je náplní ministerstva, se stává PR agenturou," poznamenala poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Témata: důchody | důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky