Důchodci do domova pro seniory? Expert promluvil

Senioři, kteří se chystají odejít do domova důchodců, by měli dbát zvýšeného zájmu při výběru vhodného zařízení. Ve vybraném místě by měli strávit nějaký čas a zjistit si, jak jsou s péčí spokojení, říká ředitel organizace Život 90 Jan Lorman.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle Lormana nejlepší domovy důchodců s největší pravděpodobností nepřijmou zájemce hned po prvním kontaktu, neboť zde bývají velké čekací lhůty. Velká poptávka tak může být určitou zárukou kvality, řekl České televizi.

Nejlepší postup je ale podle něj ten, kdy senior vyhlédnutý domov důchodců navštíví a nějakou chvíli v něm stráví.  "Nejenom nakouknout, ale dneska jsou domovy už otevřeny. To znamená, že tam mohu strávit určitý čas. Zjistit, jaká je tam atmosféra, jaký je personál, jací jsou tam obyvatelé, jak žijí," řekl ČT.

Senior se tak dozví, jaké jsou ubytovací prostory, v jakém pokoji a s kým by bydlel a zjistí, jestli je v daném prostředí a schopen ochoten strávit část svého života. 

Podle Ireny Vondráčkové z Domova pro seniory Trutnov ale lidé této možnosti moc nevyužívají, některé domovy ji tak svým klientům nabízí přímo samy. "Zrovna tak jim nabízíme, jestli si chtějí promluvit se svými vrstevníky. To znamená nechat ho tam tak dvě hodiny. Může zjistit, že tam má někoho, s kým se z dřívějška zná, tak aby měl informaci nejen od nás, ale už od našich klientů," řekla televizi.

Senioři se nemusí omezovat na určitý počet vyzkoušených domovů, naopak by měli porovnat porovnat i malé detaily a rozdíly mezi jednotlivými zařízeními. Budova by se měla nacházet v blízkosti rodiny nebo přátel. "Tak aby moji blízcí a kamarádi mohli za mnou dojet, abych já, když se chci vrátit ke svým kamarádům, měl spojení," dodal Lorman.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky