Ohlasy na důchodovou reformu jsou rozporuplné

Blíží se konec prvního čtvrtletí, kdy platila nová pravidla nastolená penzijní reformou. Co přinesla? Jaký byl o nové produkty a možnosti zájem? A jaký se očekává další vývoj?

660
reklama

Druhý pilíř má velmi pomalý start

Ačkoliv vstoupit do druhého pilíře mohou lidé již od ledna tohoto roku, dosud tak učinilo podle odhadů Asociace penzijních fondů necelých 20 tisíc lidí. Zájem občanů ČR roste jen pomalu. Z počátku se snažili nejprve získat maximum informací a u penzijních fondů se informovali především o možnostech tohoto důchodového pojištění.

Zatímco v lednu vstoupilo do druhého pilíře jen 4 624 lidí, v únoru stoupl jejich počet na 13 tisíc a odhaduje se, že do konce března to bude dokonce 20 tisíc. Penzijní společnosti předpokládají, že se tento rostoucí trend udrží a do konce tohoto pololetí budou mít celkem 0,5 milionu zákazníků. Právě to je okamžik, kdy se fondy, podle ekonomických analytiků, stávají pro penzijní společnosti skutečně zajímavé. Někteří doufají, že do konce roku pak celkový počet klientů dosáhne 1 milionu.

Průzkumy veřejného mínění jsou však v této otázce skeptičtější – podle nich uvažují o vstupu do druhého pilíře pouze 4 – 5 % lidí.


Na vině je i politická nestabilita
Co stojí za všeobecnou nedůvěrou v nový penzijní systém?

Za prvé je to nedostatečná informovanost veřejnosti. Jak stát, tak penzijní společnosti teprve teď naplno rozjíždějí propagační kampaně, to samé platí i o diskuzích a varováních o dlouhodobé neudržitelnosti státního zajišťování důchodů.

Vadou na kráse druhého pilíře může být i nevýhodnost pro některé skupiny. Odpůrci systému jej považují přímo za nepřipravený. Diskriminovány se v tomto případě cítí zejména ženy, neboť jim se do placené práce nezapočítává čas, který strávily péčí o své děti na mateřské dovolené.

Nejvíc však veřejnost pociťuje politickou nestabilitu a nejistotu, která kolem druhého pilíře panuje. Důkazem jsou jak výzvy a varování opozice o zrušení celého pilíře, tak fakt že do tohoto programu by vstoupila pouhá třetina koaličních poslanců.


Penzijní spoření tolik neláká

Takový boom, jako na konci roku 2012, už rozhodně nezažívá ani penzijní spoření. Tehdy si ještě penzijní připojištění za původních podmínek uzavřelo 0,5 milionu lidí. Celkem si v rámci třetího pilíře na penzi spoří 5 milionů Čechů.

Není proto asi divu, že zájem je nyní výrazně slabší. Přesto stojí o této podobě ukládání peněz uvažovat – zvýšené státní příspěvky a možnost vybrat si fond na míru vašim potřebám za to stojí. Zjistěte si podrobnější informace na stránkách penzijní společnosti!

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky