Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co udělat pro vyšší důchody a nemocenskou? Proč jen nelenošit!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

I při práci na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti může vzniknout nárok na nemocenskou. Příjem z brigád navíc může pozitivně ovlivnit výši státního důchodu. Ve kterých případech a za jakých podmínek?

Přivýdělek v letních měsících na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti vítají nejen studenti, ale i mnozí penzisté či zaměstnanci. I při práci na dohody lze mít v případě pracovní neschopnosti nárok na nemocenskou, pokud měsíční odměna zakládá účast na nemocenském pojištění. U dohody o provedení práce je tato podmínka splněna při hrubé měsíční odměně 10 001 Kč a více, u dohody o pracovní činnosti pak při hrubé měsíční odměně 2 500 Kč a více. „Zjednodušeně lze říci, že musí-li se z pracovních dohod platit pojistné, vzniká nárok i na nemocenské dávky. Takový příjem se poté započítává též pro důchodové účely,“ upřesňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.Limit se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť

V praxi mívají někteří studenti či penzisté z brigád na některou z pracovních dohod více příjmů současně. V takových případech se limit pro odvod sociálního a zdravotního pojištění posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Předčasní důchodci nemohou současně pobírat důchod a mít příjem, ze kterého se platí sociální pojištění, formou brigády si tudíž mohou přivydělávat pouze na dohody s měsíční odměnou do limitu. „Zaměstnancům pracujícím pro jednoho zaměstnavatele na více dohod o provedení práce pro různé pracovní činnosti se však odměny sčítají a je-li součet odměn 10 001 Kč a více, je nutné platit pojistné,“ doplňuje Gabriela Ivanco.

Brigády pozitivně ovlivňují důchod

Od roku 2010 již doba studia nepatří mezi náhradní doby pojištění pro důchodové účely. Brigády, z nichž je odváděno sociální pojištění, mají pozitivní vliv na výši důchodu výdělečně činných studentů, neboť jim zvyšují dobu pojištění, jež hraje při výpočtu státního důchodu důležitou roli. Penzisté mající z brigády dlouhodobý příjem, z něhož je odváděno sociální pojištění, si zase při překročení limitu mohou požádat o zvýšení důchodu. „O zvýšení důchodu si je nutné požádat na OSSZ. Důchod se za každých 360 kalendářních dní výdělečné činnosti v penzi zvyšuje o 0,4 % výpočtového základu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco.Dlouhodobá brigáda penzistů a nemocenská

Někteří penzisté si na dohodu o pracovní činnosti nebo na zkrácený úvazek přivydělávají dlouhodobě po celý rok. Na dohodu o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. Přestože tak tito penzisté splňují podmínku účasti na pojištění, jsou v čerpání nemocenské omezeni. „Starobní důchodci mají nárok na nemocenskou po dobu nejvýše 70 kalendářních dní a nejdéle do dne, jímž skončila doba zaměstnání,“ dodává Gabriela Ivanco.

Témata:  Brigády důchody nemocenská práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy