Letní brigády a daňové přiznání? Někdy je dokonce výhodné

Letní měsíce jsou ideálním obdobím pro přivýdělek. Na dohodu o provedení práce si během léta přivydělávají nejen studenti, ale i zaměstnanci pracující po celý rok na hlavní pracovní poměr. V některých případech však vzniká povinnost podat daňové přiznání za rok 2017. A někdy je dobrovolné podání daňového přiznání dokonce výhodné. Kdy?

Ilustrační fotografie
reklama

Za rok 2017 musejí daňové přiznání na finanční úřad mimo jiné podat i všichni lidé, kteří budou mít během některého měsíce příjem minimálně od dvou zaměstnavatelů, z něhož bude zároveň odvedena zálohová daň z příjmu. Z dohody o provedení práce (DPP) se přitom odvádí zálohová daň z příjmu vždy, když je podepsáno prohlášení k dani. Při nepodepsaném prohlášení pak tehdy, když je měsíční odměna nad 10 000 Kč. „Zaměstnanec pracující na plný úvazek, který si během letních prázdnin přivydělá na dohodu o provedení práce alespoň v jednom měsíci více než 10 000 Kč, tedy nemůže svého zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně za rok 2017 a musí si sám podat daňové přiznání,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Kdy lze podepsat prohlášení k dani?

Každý měsíc lze při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny uplatnit daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč a případně další měsíční daňové slevy. Podmínkou však je podepsané prohlášení k dani. To je přitom možné podepsat i u zaměstnavatele, u něhož člověk pracuje na dohodu o provedení práce. Při souběžné práci pro dva zaměstnavatele lze mít podepsané prohlášení k dani pouze u jednoho z nich. Daňové slevy je pak možné uplatnit v daném měsíci jen jednou. Zaměstnanci pracující na standardní pracovní smlouvu u hlavního zaměstnavatele u přivýdělku v letních měsících již prohlášení k dani u druhého zaměstnavatele nepodepisují, neboť daňové slevy uplatňují při výpočtu čisté měsíční mzdy u hlavního zaměstnavatele.

Srážková daň z příjmu

Jestliže není u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani a měsíční odměna z dohody o provedení práce je 10 000 Kč a méně, potom se z DPP odvádí 15% srážková daň z příjmu. Celkový odvod v takovém případě činí 1 500 Kč, protože sociální a zdravotní pojištění se u měsíční odměny z dohody o provedení práce ve výši do 10 000 Kč včetně neplatí. „Zaměstnanci mající během roku 2017 pouze příjem od hlavního zaměstnavatele a dále příjmy, ze kterých byla odvedena srážková daň z příjmu, mohou svého zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Potvrzení o zdanitelných příjmech

Zaměstnanec, kterému z důvodu práce na dohodu o provedení práce v letních měsících vznikne povinnost podat daňové přiznání, bude k jeho vyplnění potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů, u nichž během roku 2017 pracoval. Tedy i od zaměstnavatele, u kterého pracoval pouze například dva či tři měsíce na dohodu o provedení práce.

Daňový přeplatek u srážkové daně

Je-li z dohody o provedení práce odvedena srážková daň z příjmu, potom je daňová povinnost vyřízena a není nutné podávat žádné daňové přiznání. V některých případech je však možné obdržet sraženou daň z DPP v plném nebo částečném rozsahu zpět. Nárok na vrácení srážkové daně mají ti daňoví poplatníci, kteří během roku nevyužijí v plném rozsahu všechny daňové slevy, kupříkladu proto, že pracují pouze po část roku nebo uplatňují vysoké daňové odpočty. „Aby bylo možné obdržet srážkovou daň zpět, je nutné podat daňové přiznání. V těchto případech se tedy jeho dobrovolné podání vyplatí,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Daňové přiznání musejí podat i studenti

Studenti, kteří během července nebo srpna pracují současně pro dva zaměstnavatele a jejichž měsíční odměna je u obou zaměstnavatelů vyšší než 10 000 Kč, rovněž musejí podat za rok 2017 daňové přiznání, přestože v ostatních měsících roku neměli žádné zdanitelné příjmy. „Roční daňová povinnost bude ale z důvodu uplatnění slevy na poplatníka a slevy na studenta zpravidla nulová a měsíční zálohy získají studenti zpět,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky