Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Možnosti přivýdělku na mateřské či rodičovské dovolené jsou celkem široké, ale je nutné, aby se dodržovala stanovená pravidla, aby maminka o mateřský nebo rodičovský příspěvek nepřišla. Podívejte se na nejvýhodnější varianty přivýdělku.

Pokud pobíráte mateřskou, nemusíte nutně zůstat odkázáni výhradně na státní podporu. Možnosti přivýdělku jsou poměrně široké a formální omezení jsou v podstatě jen dvě. Jestliže nechcete přijít o peněžitou pomoc v mateřství, nesmíte pracovat do konce šestinedělí.

Jakmile toto období pomine, může si maminka vydělávat libovolně ovšem s jedinou výjimkou. Pokud chce pracovat pro svého původního zaměstnavatele, nesmí to být na stejnou pracovní smlouvu, z níž plyne nárok na mateřskou. Ačkoliv si tedy maminka plánuje, že by mohla po šestinedělí „naskočit“ do stejného pracovního místa, z něhož odešla, má smůlu.

Mělo by se tedy jednat o jinou činnost, „ošetřenou“ jinou pracovní smlouvou nebo třeba dohodou o provedení práce (DPP) či dohodou o pracovní činnosti (DPČ). Stejná logika platí i v případě, že žena před mateřskou dovolenou podnikala.

Není problém pracovat pro jiného zaměstnavatele. Pokud se ovšem bude jednat o stejný druh práce, jako žena vykonávala před nástupem na mateřskou, měl by k tomu dát první zaměstnavatel písemný souhlas. Vyňaty z tohoto omezení jsou pouze vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

Začněte podnikat až mateřské

Pokud jste na mateřské nebo rodičovské dovolené a rozhodnete se, že zkusíte štěstí v podnikání, bude vaše podnikání považováno za vedlejší činnost.

V prvním roce podnikání nemusíte odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Doplatíte ho až dodatečně na začátku dalšího roku, po odevzdání přehledů pro sociálku a zdravotní pojišťovně Vypočítávat se bude podle toho, kolik jste si podnikáním v uplynulém roce skutečně vydělali.

V případě, že váš roční příjem po odečtení výdajů nepřekročí rozhodnou částku, jež pro letošek dosahuje 62 121korun, sociální pojištění platit nebudete vůbec. A v dalším roce opět nebudete muset platit ani zálohy. Pokud žena podnikala pouze část roku, rozhodná částka se poměrně snižuje (na každý měsíc podnikání připadá její dvanáctina – tedy 5176 korun).

Když roční rozhodnou částku přesáhnete, vypočítá se vám doplatek za sociální pojištění a zálohy na další rok z dosaženého zisku. Minimální výše zálohy při vedlejší činnosti letos dosahuje 756 korun, respektive 679 korun pro lidi, kteří vstoupili do druhého pilíře (tedy jsou účastni důchodového spoření).

U zdravotního pojištění platí trošku jiná pravidla. Když podnikáte v rámci vedlejší činnosti, zálohy nebudete muset platit ani v dalších letech. Pojištění zdravotní pojišťovně pokaždé doplatíte až po odevzdání přehledu, vypočítávat se bude podle vašeho zisku. Minimální vyměřovací základ, který platí pro podnikatele podnikající v rámci hlavní činnosti, se vás netýká.

Stejně jako pro všechny ostatní podnikatele platí povinnost podat na začátku příštího roku daňové přiznání. Výjimku máte, jedině když vaše roční příjmy z podnikání nepřesáhnou patnáct tisíc korun. Pak totiž nemusíte jako rodiče na mateřské nebo rodičovské podávat daňové přiznání, ani vydělané peníze danit.

V daňovém přiznání samozřejmě můžete jako ostatní podnikatelé uplatnit daňové paušály, nezdanitelné části základu daně a některé slevy na dani. Sleva na poplatníka pro rok 2013 dosahuje 24 840 korun. Ale pozor, od roku 2013 už nelze současně uplatnit výdajové paušály a slevu na vyživované dítě nebo na manželku či manžela.

 V průběhu rodičovské dovolené si totiž může maminka vydělávat nebo přivydělávat téměř bez omezení, jakkoli a kdekoli chce, a nemusí mít strach, že o rodičovský příspěvek, který podle aktuálních pravidel může pobírat až do čtyř let věku dítěte, přijde. Jedinou zákonnou podmínkou je, že zajistí celodenní péči o dítě.

 To může dávat do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení nanejvýš na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijde. Na rozdíl od mateřské ovšem v průběhu rodičovské dovolené může bez omezení pracovat i u svého původního zaměstnavatele nebo pokračovat ve své podnikatelské činnosti.

Témata:  Mateřská dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy