Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Mateřská? Rodičovská? Jak si na ní (legálně) přivydělat

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Možnosti přivýdělku na mateřské či rodičovské dovolené jsou celkem široké, ale je nutné, aby se dodržovala stanovená pravidla, aby maminka o mateřský nebo rodičovský příspěvek nepřišla. Podívejte se na nejvýhodnější varianty přivýdělku.

Pokud pobíráte mateřskou, nemusíte nutně zůstat odkázáni výhradně na státní podporu. Možnosti přivýdělku jsou poměrně široké a formální omezení jsou v podstatě jen dvě. Jestliže nechcete přijít o peněžitou pomoc v mateřství, nesmíte pracovat do konce šestinedělí.

Jakmile toto období pomine, může si maminka vydělávat libovolně ovšem s jedinou výjimkou. Pokud chce pracovat pro svého původního zaměstnavatele, nesmí to být na stejnou pracovní smlouvu, z níž plyne nárok na mateřskou. Ačkoliv si tedy maminka plánuje, že by mohla po šestinedělí „naskočit“ do stejného pracovního místa, z něhož odešla, má smůlu.

Mělo by se tedy jednat o jinou činnost, „ošetřenou“ jinou pracovní smlouvou nebo třeba dohodou o provedení práce (DPP) či dohodou o pracovní činnosti (DPČ). Stejná logika platí i v případě, že žena před mateřskou dovolenou podnikala.

Není problém pracovat pro jiného zaměstnavatele. Pokud se ovšem bude jednat o stejný druh práce, jako žena vykonávala před nástupem na mateřskou, měl by k tomu dát první zaměstnavatel písemný souhlas. Vyňaty z tohoto omezení jsou pouze vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

Začněte podnikat až mateřské

Pokud jste na mateřské nebo rodičovské dovolené a rozhodnete se, že zkusíte štěstí v podnikání, bude vaše podnikání považováno za vedlejší činnost.

V prvním roce podnikání nemusíte odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Doplatíte ho až dodatečně na začátku dalšího roku, po odevzdání přehledů pro sociálku a zdravotní pojišťovně Vypočítávat se bude podle toho, kolik jste si podnikáním v uplynulém roce skutečně vydělali.

V případě, že váš roční příjem po odečtení výdajů nepřekročí rozhodnou částku, jež pro letošek dosahuje 62 121korun, sociální pojištění platit nebudete vůbec. A v dalším roce opět nebudete muset platit ani zálohy. Pokud žena podnikala pouze část roku, rozhodná částka se poměrně snižuje (na každý měsíc podnikání připadá její dvanáctina – tedy 5176 korun).

Když roční rozhodnou částku přesáhnete, vypočítá se vám doplatek za sociální pojištění a zálohy na další rok z dosaženého zisku. Minimální výše zálohy při vedlejší činnosti letos dosahuje 756 korun, respektive 679 korun pro lidi, kteří vstoupili do druhého pilíře (tedy jsou účastni důchodového spoření).

U zdravotního pojištění platí trošku jiná pravidla. Když podnikáte v rámci vedlejší činnosti, zálohy nebudete muset platit ani v dalších letech. Pojištění zdravotní pojišťovně pokaždé doplatíte až po odevzdání přehledu, vypočítávat se bude podle vašeho zisku. Minimální vyměřovací základ, který platí pro podnikatele podnikající v rámci hlavní činnosti, se vás netýká.

Stejně jako pro všechny ostatní podnikatele platí povinnost podat na začátku příštího roku daňové přiznání. Výjimku máte, jedině když vaše roční příjmy z podnikání nepřesáhnou patnáct tisíc korun. Pak totiž nemusíte jako rodiče na mateřské nebo rodičovské podávat daňové přiznání, ani vydělané peníze danit.

V daňovém přiznání samozřejmě můžete jako ostatní podnikatelé uplatnit daňové paušály, nezdanitelné části základu daně a některé slevy na dani. Sleva na poplatníka pro rok 2013 dosahuje 24 840 korun. Ale pozor, od roku 2013 už nelze současně uplatnit výdajové paušály a slevu na vyživované dítě nebo na manželku či manžela.

 V průběhu rodičovské dovolené si totiž může maminka vydělávat nebo přivydělávat téměř bez omezení, jakkoli a kdekoli chce, a nemusí mít strach, že o rodičovský příspěvek, který podle aktuálních pravidel může pobírat až do čtyř let věku dítěte, přijde. Jedinou zákonnou podmínkou je, že zajistí celodenní péči o dítě.

 To může dávat do jeslí, školky nebo jiného předškolního zařízení nanejvýš na čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak o rodičovský příspěvek přijde. Na rozdíl od mateřské ovšem v průběhu rodičovské dovolené může bez omezení pracovat i u svého původního zaměstnavatele nebo pokračovat ve své podnikatelské činnosti.

Témata:  Mateřská dovolená

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy