Výsledek voleb: Budou hádky o DPH a důchodovou refomu? ANO!

Opoziční strany, které po volbách posílily v Senátu, hodlají žádat odklad důchodové reformy a hlasovat proti navýšení DPH. Shodli se na tom předsedové ČSSD, KSČM a KDU-ČSL v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

reklama

Vládu Petra Nečase čeká nelehká situace při prosazení prováděcích zákonů důchodové reformy a vypořádání s církvemi. V Senátu po víkendových volbách přibylo levicových mandátů a předsedové ČSSD, KSČM a KDU-ČSL v neděli oznámili, že budou rozhodně hlasovat proti oběma návrhům. Petr Nečas přesto neplánuje, že by ODS se svými koaličními partnery pozměnila programovou strategii a se zákony, kolem nichž panuje nejmenší míra shody, raději vyčkala.

"Nejsme banda hluchých a slepých, výsledky voleb reflektujeme, ale program budeme dále naplňovat. Zákon o vypořádání s církvemi je naprosto klíčový, nejde tu jen o restituce, ale o celkové narovnání vztahů mezi státem a církví, což naše země postrádá. Podařilo se nám dosáhnout významné shody představitelů sedmnácti českých církví, to už se nemusí opakovat," uvedl premiér Petr Nečas. Zmínil svou obavu, že některé církve už by nemusely být svolné k dialogu, pokud by musela po 1. lednu příštího roku začít nová vyjednávání, protože zákon neprojde.

Předsedy opozičních stran podobný strach netrápí, energii svých partají chtějí nasměrovat především na odložení důchodové reformy a zastavení daňového balíčku. "Situace není tak katastrofická, aby reforma ještě rok dva nepočkala. Navíc je špatná, neřeší příčiny, ale následky, a prospěje jenom pár procentům těch nejbohatších. Už zvýšení DPH u potravin bude citelným zásahem do života lidí, takže my budeme hlasovat i proti zvýšení sazby DPH," nechal se slyšet Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL. V současnosti je v platném zákoně zakotveno sjednocení sazby DPH na 17,5 procenta od 1. ledna 2013. Bělobrádek dodal, že navýšení DPH o jeden bod na 15 a 21 procent, jak ho požaduje daňový balíček, není nutné, protože mělo financovat důchodovou reformu, a ta by měla být odložena.

Bohuslav Sobotka, lídr sociální demokracie, oznámil, že příští týden jeho strana předloží ve sněmovně návrh, aby byla důchodová reforma o dva roky odložena. "Nemáme schváleny prováděcí zákony pro tuto reformu, to by byl hrozný chaos, kdyby vstoupila v platnost bez nich," zmínil.

Vojtěch Filip, předseda KSČM dodal, že jeho politické uskupení bude kromě blokování obou zmíněných zákonů požadovat také odklad nového občanského zákoníku. "Kdyby začal platit od příštího roku, znamenalo by to kolaps české justice," zveřejnil stanovisko komunistů.

Petr Nečas přesto věří, že zvýšení DPH spolu s daňovým balíčkem projde, stejně tak vyrovnání s církvemi a důchodová reforma, protože poslanci přehlasují Senát. "Všichni poslanci ODS už pro tyto zákony několikrát zvedli ruku, seděli jsme na tom i s koaličními partnery dlouho do nocí. Já nečekám takovou neloajalitu, že by někdo teď hlasoval jinak, aniž by ztratil tvář," uzavřel premiér. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky