Nepodat daňové přiznání se nevyplatí. Co se stane, když to uděláte?

Podání daňového přiznání je povinnost. Pokud jej nestíháte odevzdat v řádném termínu, na serveru MoneyMAG.cz jsme informovali o možnostech, jak si jej prodloužit. Pokud vás ale někdy napadlo nepodat jej vůbec, raději na to rychle zapomeňte. Nestojí to totiž za to.

Ilustrační foto
reklama

Možná právě vy spoléháte na to, že když daňové přiznání nepodáte, že se to v tom množství podaných ztratí a nikdo si vás nevšimne. Třeba to nestíháte, nechce se vám do něj, nebo nevíte, jak na to. V takovém případě pro vás nemáme moc dobré zprávy.

Přijde se na to. Úřady si to bedlivě kontrolují a pokud přiznání nepodáte v řádném termínu, budete to po vyzvání muset udělat stejně, navíc ještě s pěkně matnou pokutou. Za každý den prodlení totiž naskakuje poplatek 0,05 procenta v poměru k výši stanovené daně.

Finanční úřad vás v případě neodevzdání přiznání vyzve k podání a určí vám náhradní termín. Pokud ani v něm svou povinnost nesplníte, bude vám vyměřena další pokuta, tentokrát ve výši pět procent ze stanovené daně.

Maximálně může jít až o částku 300 tisíc korun, přesto nebo právě proto se nepodávat přiznání rozhodně nevyplácí. Úřady si totiž dříve či později došlápnou na každého, kdo se této povinnosti pokusí vyhnout.

Nakonec vám nezbude nic jiného, než jej stejně podat. A úřadu navíc zaplatíte nemalé penále. Pokud jej tedy z nějakého důvodu do pondělí 1. dubna podat nestíháte, podívejte se raději, jak si termín legálně prodloužit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky