Výhled pro rok 2018: Budou byty v Česku nadále zdražovat?

Ceny bytů v Česku během letošního roku vzrostly. Nejvíce patrné to bylo v Praze, kde novostavby i starší byty v nejžádanějších lokalitách podražily v řádu desítek procent. V Brně byla situace podobná. Mohou ceny bytů v příštím roce dál růst, nebo už dosáhly svého maxima?

Ilustrační fotografie
reklama

Ekonomická situace, míra nezaměstnanosti, růst mezd a dostupnost financování formou hypotečního úvěru (výše úrokových sazeb), to jsou podle Pavla Zámečníka, ředitele pobočkové sítě Čechy společnosti M&M reality, hlavní faktory, které ovlivňují vývoj cen nemovitostí. „Úrokové sazby začaly ve druhé polovině letošního roku mírně růst a v příštím roce očekáváme, že bude tento vývoj pokračovat.  Přesto, že nepůjde o žádný dramatický růst, se pro některé skupiny obyvatel stane financování formou hypotečních úvěrů hůře dostupné a to bude mít za následek nižší poptávku po nemovitostech,“ konstatuje Zámečník.

Vzhledem k dobrému ekonomickému výhledu a velmi nízké nezaměstnanosti, tedy stabilitě na trhu práce, ale podle něho nelze očekávat, že by zájem o koupi nemovitosti klesl radikálním způsobem, jako tomu bylo v „krizovém“ roce 2008. „Očekáváme tedy zastavení růstu a stagnaci cen tuzemských nemovitostí, nikoliv však jejich dramatický pokles,“ říká Zámečník.

V průběhu roku 2017 rostly ceny bytů zejména v centrech velkých měst a v novostavbách.  Zatímco z celorepublikového pohledu nemovitosti zdražovaly v reakci na skutečnost, že se daří ekonomice, v Praze a Brně tento jev navíc posilovala nedostatečná nabídka nového bydlení.  „Nové byty ve velkých městech si udrží vyšší cenu i v příštím roce, a to především proto, že je jich momentálně na trhu nedostatek, přičemž poptávka je vysoká. Časem mohou zlevnit i tyto žádané nemovitosti, v příštím roce to ale z důvodu značného převisu poptávky nad nabídkou očekávat nelze. Jiná je situace u starších bytů, na jejichž cenách se už může mírně odrazit zhoršení dostupnosti hypotečních úvěrů pro cílovou skupinu a nutnost dofinancovávat nákup nemovitosti z vlastních zdrojů,“ míní Zámečník.

Z „lokálního“ pohledu jeho slova potvrzuje oblastní ředitel pro Prahu společnosti M&M reality Jan Martina.  „V roce 2017 pokračoval trend růstu cen pražských bytů až na předpokládanou maximální mezní hodnotu. Za poslední dva roky stouply jejich ceny v některých VIP lokalitách skoro o polovinu. Až v posledních měsících můžeme sledovat jejich stagnaci,“ konstatuje Martina. 

Na druhou stranu ani v roce 2018 podle něho nebude možné mluvit v Praze o přebytku nabídky nad poptávkou, a to ani v případě nových developerských projektů ani u second handu.  Novostavby i starší byty v lukrativních lokalitách si proto v příštím roce udrží ceny na současné úrovni. „Mírný pokles cen lze očekávat u starších bytů v perifériích města a mimo VIP lokality, u kterých je cílovou skupinou střední a nižší střední třída a jejichž ceny jsou v tuto chvíli skutečně předimenzované,“ dodává Martina.

Nedostatečná nabídka nového bydlení ovlivňuje vývoj cen nemovitostí i v moravské metropoli. „V Brně očekáváme i v příštím roce stále ještě mírný růst cen bytů, zhruba o pět až sedm procent, tedy pokud nedojde k výraznému zvýšení úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Ve městě se téměř nestaví, není schválený nový územní plán. Co se postaví, se téměř okamžitě prodá. Poptávka je stále veliká,“ přibližuje Jarmila Odehnalová, oblastní manažerka pro Jihomoravský kraj společnosti M&M reality.

„Ostravské byty se dle mého názoru už dotýkají nějakého cenového stropu, proto pro příští měsíce očekávám stagnaci jejich cen,“ doplňuje za třetí největší město v zemi Jakub Čepica, vedoucí pobočky Ostrava Poruba společnosti M&M reality.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky