Jak ze svého domu udělat designový skvost? Pomůže sladění garáže s dveřmi či moderní střecha

S blížícím se podzimem vrcholí letošní stavební sezona. Klesající teploty tak vytvářejí ideální podmínky pro poslední větší úpravy na rodinných domech. Jak stavbu z vizuálního hlediska posunout na vyšší úroveň, aby se za ní otočil nejeden náhodný kolemjdoucí? Co s čím sladit a jak moc se inspirovat v nejbližším okolí? Přinášíme několik tipů.

Ilustrační fotografie
reklama

Střecha s hladkými liniemi

Pátá stěna domu – tak se někdy také přezdívá střeše. Je to přitom právě ona, která podtrhuje vzhled celé stavby. Její základní vlastností by měla být především co největší odolnost proti nepříznivým povětrnostním vlivům a dostatečná izolace. Čím dál častěji se však u tohoto stavebního prvku dbá též na vizuální stránku. „Lze to dobře demonstrovat například na hladkých černých betonových taškách, které se v poslední době těší stoupající popularitě. Ve srovnání s klasickými pálenými krytinami je přidanou hodnotou možnost lesklého provedení, které se skvěle hodí pro moderní stavby s hladkou jednoduchou linií,“ říká Marek Žídek, obchodní ředitel ze společnosti KM Beta. Velkou výhodou tohoto typu tašek je rozměrová přesnost a jednoduchá pokládka, důraz na pokročilý design přitom neznamená ztrátu klíčových vlastností. Díky použití moderních technologií odolávají povětrnostním vlivům ještě lépe než jejich předchůdci.

Individualizovaná garážová vrata

Je to právě vchod do garáže, který u velkého procenta domů zaujímá nejvíce místa v přízemních prostorech. Samotná vrata pak plní v prvé řadě především bezpečnostní funkci, právě garáž totiž ještě donedávna platila za jedno z nejslabších míst v celém domě, pokud jde o možné vniknutí nezvaných osob. Kromě četných bezpečnostních prvků lze však garážová vrata vyšperkovat i z hlediska vizuálního. „U rodinných domů existují tři základní typy – rolovací, dvoukřídlová a sekční vrata. Právě poslední druh nabízí největší množství individualizace, kdy každá sekce může být z jiného odstínu či materiálu,“ říká Lubomír Valenta, marketingový manažer firmy Lomax, která se specializuje na výrobu garážových vrat či venkovního stínění. A po jakém odstínu sáhnout? Kromě výběru netradičních barev se nabízí sjednocení vzhledu s venkovními žaluziemi či roletami na oknech. Zajímavou volbou pak může být úplné sladění s fasádou domu nebo použití nerezových prvků. Dekorace z nich lze nechat vyrobit i přímo na zakázku, což ve výsledku z garážových vrat udělá opravdový unikát.

Fasáda by neměla kopírovat sousedy

To hlavní, co určuje vzhled celého domu, bývá zpravidla jeho fasáda. Barevných odstínů existují tisíce, zároveň v tomto ohledu nelze hovořit o jasných trendech. Ty bývají pomíjivé, barva by ovšem na domě měla vydržet minimálně několik let. Podle čeho se tedy řídit? Vyplatí se nejprve podívat po okolí. Pokud má soused vpravo fasádu modrou a ten vlevo bílou, není příliš vhodné svému domu opatřit námořnické barvy. Dům zbytečně splyne s okolím, sousedé navíc mohou přijít s myšlenkou, že byl jejich nápad zkopírován. Barva by se tedy měla lišit od okolí, ovšem ne příliš, v takovém případě zase může působit až nepatřičně či prvoplánově. Vyplatí se rovněž sladění se střechou – pokud je například černá či šedá, jsou vhodnou barvou pro fasádu spíše chladnější odstíny. Velmi také záleží na tom, zda by měl dům působit na náhodné kolemjdoucí jako velký kolos, nebo by měl být naopak menší, než doopravdy je. I zde totiž platí pravidlo, že bílá opticky zvětšuje, zatímco černá dělá přesný opak. Designéři též doporučují především u pastelových barev volit tmavší odstíny, sluneční záře totiž fasádu udělá světlejší.

Barevné sladění vchodových dveří

Vchodové dveře jsou často prvním prvkem domu, který návštěvníci blíže prozkoumají. Podobně jako u garážových vrat i u vstupních dveří by měla hrát hlavní roli bezpečnost. Dvojnásob to platí u vchodu se skleněnými prvky nebo rovnou u celoskleněných dveří, jež se v poslední době stávají velmi populárními, především díky svému progresivnímu designu. Z hlediska barev se otevírají možnosti sladění s fasádou domu, kdy v některých případech není na první pohled poznat, kde se vchod nachází. Přesně opačným řešením je pak sázka na kontrast s fasádou, v tomto případě je ovšem také dobré myslet na barevnou shodu s jinou částí exteriéru, například garážovými vraty. I výrazný kontrast při pohledu na dům tak může působit velmi uceleným a nadčasovým dojmem.

Venkovní stínění jako designový prvek

Ačkoliv se v českých domácnostech stále setkáváme více s interiérovým stíněním, popularita předokenních žaluzií či rolet rok od roku stoupá. Kromě nesporně lepších stínicích a tepelně-izolačních vlastností totiž představují zajímavý designový prvek, který dokresluje exteriér domu. „Předokenní rolety se vyznačují velmi dobrými izolačními vlastnosti v zimních obdobích. Pro potenciální zloděje navíc představují obtížnou překážku. Díky obrovskému množství barevných provedení je pak možné je sladit s jakoukoliv částí domu,“ doplňuje Lubomír Valenta. Zatímco u venkovních žaluzií je k dispozici pouze několik odstínů, rolety umožňují výběr z několika tisíců barevných možností. I zde se tedy nabízí podobné možnosti sladění jako v případě vchodových dveří. Ucelenost a designovou vytříbenost exteriéru proto podtrhne, pokud u rolet, garáže i vchodových dveří padne volba na stejnou barvu, která bude navíc příjemně kontrastní s fasádou domu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky