Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Instagram: Bytařův nejlepší pomocník

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Instagram se stává novým informačním kanálem pro zloděje. Sociální síť, umožňující svým uživatelům sdílet fotky s přáteli i se zcela neznámými lidmi, je jednou z nejrychleji rostoucích podobných platforem dneška, ale také poskytuje neocenitelné informace bytařům. Lidé s ním totiž zacházejí nezodpovědně, a dávají tak zlodějům vědět, že nejsou doma, mají volný byt i jeho přesnou polohu.

„Potenciálnímu zloději získání důležitých informací nezabere více než deset minut a nepotřebuje k tomu ani jakékoli odborné znalosti. A k ohrožení vašeho bytu na Instagramu nemusíte sdílet informace ani vy sami – stačí, když se fotkami pochlubí vaše děti bez vašeho vědomí,“ říká Ivan Pavlíček ze společnosti Next, která se specializuje na zabezpečení bytů a domů.

Celosvětově má Instagram více než 400 milionů uživatelů a jen v ČR ho podle statistik každý den použije 400 000 lidí. „Češi sdílejí na Instagramu čím dál více ze svého osobního života a neuvědomují si, ke kolika lidem se tyto informace dostávají. Nebezpečná je zejména lokalizační funkce Instagramu, která přes váš telefon přesně určí vaši momentální polohu a přiřadí jí k dané fotce. Tuto polohu pak umístí na reálnou mapu, přes kterou si pak může kdokoliv na Instagramu polohu vaši i vašeho bytu snadno a pohodlně dohledat,“ říká Ivan Pavlíček, bezpečnostní expert, Next. „Zloděj vyhledá uživatele, kteří jsou, nebo zakrátko budou na dovolené a přes funkci lokalizace si najde jejich adresu. Díky fotkám z domova má navíc jasnou představu o tom, jaké cennosti se v bytě nacházejí.“

Zloději jsou navíc v používání moderních technologií většinou velmi zruční a sociální média jako nástroj usnadňující jejich aktivity již přijali za své. Například podle britského průzkumu mezi odsouzenými bytaři 80 % z nich používá sociální sítě k vytipování obětí.

Jak se bránit? Ivan Pavlíček doporučuje vyvarovat se sdílení jakýchkoliv osobních informací na sociálních sítích. „Konkrétně na Instagramu jednoznačně doporučujeme uzavřít svůj profil a nenechat ho veřejně přístupný. Dále vypnout lokalizační funkci svého telefonu, nesdílet fotky z vašeho domova, stejně jako přílišné množství vašich osobní informací – včetně informací o tom, kdy se zrovna vyskytujete mimo domov.“ Základem zabezpečení domácnosti však vždy jsou bezpečnostní dveře alespoň třetí bezpečnostní třídy a důsledné dodržování bezpečnostních opatření. 

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?