Na Česko se řítí tropické počasí. Rady, jak na něj vyzrát a neuvařit se

Česko má před sebou tropický týden plný teplot nad 30 stupňů. Zatímco v práci má dnes řada z nás klimatizované prostředí, doma si takový luxus může dovolit jen málokdo. Jak se na vedra připravit jinak?

Ilustrační fotografie
reklama

Používejte větráky, abyste rozproudili vzduch ve svém domově. Otevřete dveře, aby mezi pokoji volně cirkuloval vzduch. Můžete zkusit namířit větrák směrem ven z otevřených dveří a „vytlačit“ horký vzduch ven.

Největší a nejčastější chybou, kterou lidé také dělají, je větrání. Mnoho lidí má pocit, že když udělá v horkém letním dnu průvan, nebo jen otevře okno, že mu poté bude doma lépe. Pravdou je, že právě tím docílí přesného opaku.

Většina bytů a domů má dnes totiž kvalitní izolaci a plastová okna. Tyto prvky ale nemají za cíl pouze udržovat v domě teplo přes zimu, fungují i naopak v létě. V domě či bytě udržují snesitelnou teplotu. Proto otevření okna během parného dne je to nejhorší, co se dá udělat. Tím se totiž vzduch z místností vyžene ven a namísto nich je zaplaví horký a nedýchatelný vzduch zvenčí.

Když se k večeru ochladí, otevřete okna, aby se vzduch co nejlépe vyměnil. Nechte je otevřená i přes noc. Zavřete je ve chvíli, kdy vyjde slunce, a zatáhněte žaluzie a závěsy, aby vám do pokoje příliš nesvítilo.

Naplňte si také kyblík či škopek vodou a namočte si své nohy ve studené vodě. Chladivý pocit se od nohou rozšíří do zbytku těla. Podobný efekt může mít mokrý ručník nebo šátek, které si dáte přes ramena či na hlavu.

Protože teplo stoupá, ve vyšších patrech vašeho domu bude pravděpodobně mnohem větší horko než v přízemí. V přízemí bude ideální teplota, a pokud máte sklep, můžete se v něm schovat před tím největším horkem.

Odborníci rovněž doporučují držet se ve stínu. Pokud se vám nepodaří zůstat celý den v budově, je dobrý nápad použít opalovací krémy a rozhodně si vezměte pokrývku hlavy. Pokuste se vyhnout pohybu venku alespoň v době poledne, kdy je slunce nejostřejší.

Jednou z největších chyb, kterou lidé ve vedru dělají, je snaha nosit doma co nejméně vrstev oblečení, ideálně žádnou. Podle odborníků je mnohem lepší se obléci, ale pouze zlehka a do kvalitních materiálů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky