Jak přežít léto v paneláku?

Byty v panelových domech představují téměř třetinu veškerého bytového fondu v České republice. S létem a rostoucími teplotami přichází pro obyvatele těchto bytů období neúnosných veder v přehřátých panelech. Jak si ho zpříjemnit? Pomůže krytí zvenku, které dokáže pohltit přímé sluneční paprsky. Pokud je součástí vašeho bytu balkon nebo lodžie, vytvořte si z nich příjemnou letní oázu.

Ilustrační fotografie
reklama

Tři čtvrtiny obyvatel panelových bytů má balkon nebo lodžii, většina z nich však nevyužívá jejich potenciál, jak vyplynulo z dotazování finanční skupiny Wüstenrot. Například jen pětina dotázaných má nějaké zastínění tohoto prostoru, asi desetina markýzou, zhruba stejný podíl pak používá na balkoně slunečník. „V panelových bytech se často setkáváme se zastíněním formou vnitřních plastových žaluzií nebo závěsů. Tato řešení však nemusí všem dostačovat. Pro snížení reálné i pocitové teploty v bytě máme možnost pracovat i s venkovním zastíněním, jako např. s venkovními roletami nebo markýzami, které zadrží sluneční paprsky ještě před dopadem na sklo. Další možností jsou klimatizace, které jsou však náročnější jak finančně, tak procesně, s ohledem na schválení družstev či majitelů domů,“ vysvětluje bytová architektka Martina Pištěláková z architektonického studia Martina Design. Podle ní si především okna a balkony směřující na jižní nebo jihozápadní stranu kvalitní zastínění zaslouží.

Vhodnými úpravami lze z balkonu či lodžie také vytvořit další obytnou místnost pro období teplých dnů. Květiny, sedací nábytek a stůl, to je nejčastější vybavení, které najdete na alespoň polovině českých panelákových balkonů. O poznání méně častá je speciální podlahová krytina, kterou má asi pětina balkonů nebo úložný nábytek či osvětlení.

„U podlahové krytiny na balkon nebo lodžii je dobré myslet na její odolnost, protože je celoročně vystavena venkovním podmínkám. Moderní alternativou mohou být například dřevoplastové kazety, které kombinují výhody odolného plastu a vzhled dřeva. Další možností je dřevo opravdové,“ doplňuje Pištěláková. Pokud na balkoně tráví čas i malé děti, může být dobrou volbou i umělý trávník, který umí vytvořit velmi příjemnou plochu na hraní, případně koberec. Při osazování letního balkonu květinami je dobré se poradit s odborníky a vybírat dle orientace balkonu a preferencí ohledně péče o rostliny. V případě vyšších rostlin, které vytvoří přirozený stín, můžete také docílit jistého snížení teploty ve vašem interiéru.

Kvalitní zastínění a vybavení balkonu sice vyžaduje určitou investici, ta se vám ale vrátí v podobě vyššího komfortu bydlení, které obzvlášť v teplých dnech oceníte. Pokud uvažujete nad úpravami svého balkonu či lodžie ještě letos, může vám při splnění tohoto přání pomoct Půjčka ProBydlení od Wüstenrotu.

„Tento typ půjčky můžete využít na drobné stavební úpravy společně s nákupem nábytku. Splátky si můžete rozložit na 6 až 22 let, zároveň vám budeme garantovat pevnou měsíční splátku po celou dobu splácení, takže nemusíte mít obavy z rostoucích úrokových sazeb,“ radí David Krček, produktový manažer ze společnosti Wüstenrot.

Výměnou podlahové krytiny, kvalitním zastíněním a vhodným vybavením lze dokázat opravdové divy. Je jen na vás, zda letos na svém balkoně vytvoříte zelenou oázu plnou květin, tichou a útulnou čítárnu nebo příjemný a vzdušný prostor pro setkávání s přáteli.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky