Mladí lidé nemají na vlastní bydlení. Zůstávají u rodičů i po třicítce

Přestože by se chtěli osamostatnit, nemohou si to dovolit. Nemají dost peněz na koupi nemovitosti, ani na pronájem bytu, a to i v případě, že si už sami vydělávají. Řeč je o mladých lidech, nejkritičtější situace je přitom u věkové kategorie 25–34 let, kdy kvůli financím zůstává s rodiči 70 % odrostlých „dětí“.

Ilustrační fotografie
reklama

Ceny nemovitostí i výše nájmů neustále rostou a pro velkou část lidí, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy, je v současné době samostatné bydlení nedosažitelnou metou. To je jedním z důvodů, proč mnoho mladých lidí stále bydlí u rodičů, přičemž tato situace nemusí jedné či druhé straně vyhovovat.

„Nejen odrostlé děti, ale často i jejich rodiče touží po klidu a soukromí, kterého si ve sdílené domácnosti neužijí. Ideální je proto myslet dopředu a začít dětem včas spořit, aby měly při vylétnutí z hnízda pevný základ, na kterém mohou začít stavět svou budoucnost,“ komentuje výsledky průzkumu NMS Market Research Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Na tom, že by se odrostlé děti měly odstěhovat od rodičů hned poté, co si začnou samy vydělávat, se shodují dvě třetiny Čechů. Kladně přitom odpovídali nejčastěji respondenti, kteří žijí v menším činžovním bytě (24 %) nebo v paneláku (21 %). Naopak majitelé rodinných domů jsou vůči dospělým dětem žijících pod jednou střechou s rodiči shovívavější, s jejich odstěhováním rozhodně souhlasí pouze 15 % respondentů.

Většina Čechů také považuje za správné, aby děti, které si již samy vydělávají, přispívaly svým rodičům na nájem a na poplatky spojené s domácností. Shoda přitom panuje nezávisle na příjmech dotázaných. S tím, aby se na financování bydlení kromě rodičů podílely i děti, souhlasí 84 % lidí s příjmem domácnosti do 20 000 Kč, ale také 89 % respondentů žijících v domácnosti s příjmem nad 40 000 Kč.

Témata: lidé | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky