Ztratili jste klíče od bytu nebo domu? Tohle byste měli udělat jako první

Každému se někdy stane, že hledá klíče. Ale co dělat, pokud jste je opravdu ztratili? „Rozhodně není radno takovou situaci podceňovat. Pokud nevíte, kde jste klíče ztratili, není výroba náhradního klíče ke stávajícímu zámku bezpečným řešením. Ztrátu klíčů je třeba řešit okamžitě, a to vždy výměnou nebo překódováním zámkové vložky,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení společnosti Next. Jak tedy postupovat v případě ztráty klíčů?

Ilustrační fotografie
reklama

1. Zkuste si vzpomenout, kde jste klíče ztratili

Určení místa, kde jste své klíče ztratili, a zda existuje potenciální ohrožení vaší bezpečnosti, je prvním krokem ve chvíli, kdy zjistíte, že klíče postrádáte. Pokud si nemůžete vzpomenout nebo si nejste jistí, kde mohly klíče zůstat, hrozí, že by se mohly dostat do nesprávných rukou. Může tak hrozit nejčernější varianta, kterou je vloupání zlodějem za pomoci vlastního klíče. Takovou situaci pak budete v pojišťovně špatně vysvětlovat, a pravděpodobně tak přijdete i o pojistné plnění.  
 
2. Zavolejte zámečníka

Určitě neponechávejte situaci náhodě. Obzvlášť, pokud nevíte, kde jste klíče ztratili a kdo je mohl najít. Vždy raději zavolejte zámečníka, nejen aby vám případně otevřel dveře, ale aby rovnou vyměnil zámkovou vložku. Samotnou výměnu nepodceňujte a volte bezpečnostní zámky. „Pokud už voláte zámečníka, vyplatí se volat prověřené firmy a nechat si rovnou zkontrolovat kvalitu zabezpečení vstupních dveří. Obecně platí, že zloději odolají pouze dveře, které jsou minimálně ve třetí bezpečnostní kategorii, se zámkem a kováním minimálně ve stejné bezpečnostní kategorii,“ doporučuje Ivan Pavlíček, Next. 

3. Nechte vyrobit náhradní klíče

Až vám zámečník otevře byt a vymění zámek, nechte si udělat náhradní klíče. Pokud máte dobré vztahy se sousedy, dejte si náhradní k nim nebo si je nechte v kanceláři či u přátel nebo rodiny, hlavně ne pod rohožkou, ty časy jsou již dávno pryč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky