Bez peněz do ciziny nelez! Na co si při obstarávání valut dávat pozor?

Protože si Česká republika stále zachovává svoji jedinečnou měnu, před každou cestou do zahraničí musíme vyřešit otázku, jak a čím tam budeme platit. Na co vše si při obstarávání valut dávat pozor?

Ilustrační fotografie
reklama

Řadu plateb je v zahraničí možné provést bezhotovostně, tedy platební kartou. Tato varianta placení je při dodržování bezpečnostních pravidel pro používání karty pohodlná, bezpečná a levná. Minimalizujete tak možnost krádeže, ztráty nebo poškození peněz. Platební karta se vám ve vodě nerozmočí, a když kartu hned po její ztrátě zablokujete, budou peníze na vašem účtu v bezpečí.

Platit kartou je zároveň levné, tedy pokud vaše banka nemá nevýhodný kurz. „Banka totiž převádí bezhotovostně cizí měny v kurzu devizy-prodej, který je v průměru o cca 10 haléřů na jedno euro nebo americký dolar výhodnější než kurz valuty-prodej určený pro směnu bankovek a mincí. Za platbu kartou v zahraničí navíc obvykle neplatíte žádné poplatky, náklady na směnu banky zahrnují do směnného kurzu,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Bez hotovosti (valut) se ovšem v zahraničí mnohdy neobejdete. Zahraniční bankovky a mince si zajistěte ještě v České republice, protože s nabídkou naší měny byste uspěli maximálně v bankách sousedních států, a mnohdy jen v příhraničí. Alternativně byste si také mohli vyzvednout cizí měnu v zahraničí v bankomatu. Tato varianta však bývá zatížena citelným poplatkem, a to i v řádu stokorun za jeden výběr. Peníze také mohou být směněny v horším kurzu. Ještě horší podmínky pro výběr v zahraničních bankomatech bývají stanovené pro kreditní (úvěrové) karty a ve většině případů se na ně nevztahuje bezúročné období. Před odjezdem na dovolenou si proto zjistěte, jak vaše banka zpoplatňuje výběry ze zahraničního bankomatu, a podle toho se hotovostí vybavte ještě před cestou.

K nákupu eur, amerických dolarů, případně jiných měn můžete využít hustou síť poboček tradičních bank. Nové banky klasické směnárenské služby zpravidla nenabízejí, ale bezhotovostní platby a výběry peněz ze zahraničních bankomatů samozřejmě umožňují. „Valutové kurzy v bankách jsou v porovnání se směnárnami mírně vyšší a banky si k nim ještě připočítávají poplatek, který se odvíjí od výše směňované částky. Kurz a směnárenský poplatek vyhlášený bankou platí ve všech jejích pobočkách na našem území,“ uvádí Lukáš Zelený.

Pro valuty se můžete vydat i do směnárny, za kterou ale možná budete muset cestovat desítky kilometrů, nebydlíte-li ve velkoměstě nebo v turisticky exponovaném místě. Směnárny většinou nabízejí výhodnější kurzy, ale bohužel se zde můžete setkat s nekalými praktikami směnárníků. Buďte proto obezřetní, pročtěte si recenze a diskuse na toto téma na internetu a vydejte se do té, se kterou mají klienti dobré zkušenosti.

Každá směnárna je povinna vám před transakcí poskytnout informaci o sobě (název, sídlo, provozovna, kontakt), o transakci (měna, objem transakce, směnný kurz, poplatky, celková vyplacená částka, datum a čas) a o vašich dalších právech, například možnostech reklamace. Vždy tento doklad vyžadujte, zkontrolujte na něm uvedené údaje a uschovejte si ho pro případnou reklamaci. Chce-li po vás směnárna podpis tohoto dokladu, podepište jej až po přečtení a zkontrolování.

Po provedené směně je směnárna povinna vám vystavit doklad o transakci. Opět tento doklad vyžadujte. „Pokud směna neproběhla podle předtransakčního dokladu, například je jiný směnný kurz či celková vyplacená částka, reklamujte službu hned na místě u odpovědného pracovníka. Jestliže směnárna vaši reklamaci neuzná, máte možnost si stěžovat u České národní banky, která může se směnárnou zahájit správní řízení a udělit jí pokutu,“ říká Zelený. A dodává: „V její kompetenci však není vymáhání náhrady škody způsobené vám směnárnou. Odškodnění je třeba řešit jako soukromoprávní spor nebo prostřednictvím finančního arbitra.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky