Kauza Deutsche Bank nabírá na obrátkách. Ohrožuje globální finanční sektor

Bankovní krize v Evropě nabírá na obrátkách. Trhy sledují především kauzu největší německé banky Deutsche Bank, která se zapletla do skandálu s nekorektními hypotékami. Nejistotu na trzích navíc zvyšují i chystané prezidentské volby v USA. Informuje Patrik Hudec, portfolio manažer Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie
reklama

Příležitosti pro další týdny:

  • Začala výsledková sezóna za třetí kvartál. V případě oživení zisků může pomoci posouvat historická maxima akcií na nové úrovně.
  • V nejbližších měsících zřejmě ke zvyšování sazeb v USA nedojde, protože v listopadu budou prezidentské volby. Klíčová budou navíc čísla z trhu práce.
  • Ropní těžaři zemí OPEC se shodli poprvé od roku 2008 na globálním snížení produkce ropy. Její cena díky tomu začala růst.


Hrozby pro další týdny:

  • Akciové trhy USA se obchodují blízko svých maxim. Trhy očekávají oživení firemních zisků, což ale může být přehnaně optimistické.
  • Prezidentské volby v USA (8. listopadu 2016) přinášejí nejistotu na trzích a zvyšují volatilitu. Program obou kandidátů počítá s významnějšími zásahy do systému. 
  • Kauza největší německé banky Deutsche Bank nabírá na obrátkách a představuje jedno z největších rizik globálního finančního sektoru.

Země OPECu se poprvé od roku 2008 dohodly na zmrazení produkce ropy (z 33,24 na 32,5 mld. barelů/den). To podpořilo ceny ropy v růstu, což může nastartovat akcie ropných těžařů a zlepšit náladu na světových akciových trzích.

Členové amerického FEDu se shodli na tom, že tamní ekonomika na zvedání úrokových sazeb ještě není připravena a odložili jej pravděpodobně na konec roku. Potvrdit připravenost USA na druhé zvýšení úrokových sazeb za poslední dva roky ale budou muset čísla z trhu práce. Dobrá čísla z pracovního trhu budou impulsem k růstu sazeb.

Významný dopad na trhy budou mít listopadové prezidentské volby v USA. S blížícími se volbami bude vývoj trhů čím dál více nejistý.

Finanční tituly ztrácely

V Evropě nabírá na obrátkách bankovní krize. V popředí zájmu je osm let staré nekorektní jednání s hypotékami největší německé banky Deutsche Bank. Téměř likvidační pokuta 14 mld. USD by jí ale měla být snížena na 5,4 mld. USD. Akcie evropských bank klesají na svá dlouhodobá minima a evropský bankovní systém je ohrožen. 

Finanční tituly na akciových trzích zakončily září ve ztrátě a poslaly index S&P 500 za celý měsíc září do červených čísel (-0,1 %). Nejistoty okolo Deutsche Bank dopadly na tento sektor v Evropě i v USA. Evropa v září ztratila 0,2 %. Akcie rozvíjejících se trhů si naopak vedly dobře (+1,1 %), stejně tak české akcie (+0,5 %). Kvůli vyšetřování vládních kroků Evropskou komisí bylo nejslabší v Evropě Polsko (-4,7 %).

Témata: banky | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky