ČNB dnes vydala pamětní zlatou minci s motivem hradu Veveří

Česká národní banka dnes vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Veveří. Ten byl hlavním moravským sídlem knížat, markrabat a králů z rodu Přemyslovců. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká národní banka. Vydáno je 2900 mincí v běžném a 6900 ve špičkovém provedení. Výtvarnou podobu mince navrhl Asamat Baltaev.

ČNB vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Veveří.
reklama

Nominální hodnota mincí 5000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Mince lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů ČNB. Například na stránkách www.mince-numismatika.cz je u mince ve standardním provedení cena 18.490 korun a u špičkového provedení 21.990 korun.

Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou je se svými deseti věžemi jedním z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů v České republice.

Na lícní straně zlaté mince je ztvárněno hradní nádvoří průhledem přes dveřní portál. V pravé části portálu jsou zakomponována stylizovaná heraldická zvířata z velkého státního znaku - český lev, moravská orlice a slezská orlice. Na rubové straně mince, kterou pro ČNB vyrazila Česká mincovna, je vyobrazen hrad Veveří z podhledu.

Zlatá pamětní mince Hrad Veveří je součástí tematicky zaměřeného cyklu Hrady České republiky a je v pořadí sedmou vydanou mincí. V této sérii nechala ČNB vyrobit zlaté mince s motivy hradů Kost, Bezděz, Bouzov, Pernštejn, Zvíkov a Rabí. Dalším počinem bude zlatá mince věnovaná hradu Švihov, která vyjde 1. října 2019.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky