Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB dnes vydala pamětní zlatou minci s motivem hradu Veveří

ČNB vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Veveří.
ČNB vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Veveří.
Foto: ČNB

Česká národní banka dnes vydala pamětní zlatou minci o nominální hodnotě 5000 korun s motivem hradu Veveří. Ten byl hlavním moravským sídlem knížat, markrabat a králů z rodu Přemyslovců. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká národní banka. Vydáno je 2900 mincí v běžném a 6900 ve špičkovém provedení. Výtvarnou podobu mince navrhl Asamat Baltaev.

Nominální hodnota mincí 5000 Kč není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje především aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Mince lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů ČNB. Například na stránkách www.mince-numismatika.cz je u mince ve standardním provedení cena 18.490 korun a u špičkového provedení 21.990 korun.

Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou je se svými deseti věžemi jedním z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů v České republice.

Na lícní straně zlaté mince je ztvárněno hradní nádvoří průhledem přes dveřní portál. V pravé části portálu jsou zakomponována stylizovaná heraldická zvířata z velkého státního znaku - český lev, moravská orlice a slezská orlice. Na rubové straně mince, kterou pro ČNB vyrazila Česká mincovna, je vyobrazen hrad Veveří z podhledu.

Zlatá pamětní mince Hrad Veveří je součástí tematicky zaměřeného cyklu Hrady České republiky a je v pořadí sedmou vydanou mincí. V této sérii nechala ČNB vyrobit zlaté mince s motivy hradů Kost, Bezděz, Bouzov, Pernštejn, Zvíkov a Rabí. Dalším počinem bude zlatá mince věnovaná hradu Švihov, která vyjde 1. října 2019.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) numismatika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Láká vás investování? Investiční desatero pomůže nenaletět podvodníkům

Je všeobecně známo, že pravidelné investování nejenže ochrání peníze před inflací, nabízí také zajímavou možnost, jak zhodnotit své peníze. Nedávný průzkum, který jsme realizovali ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal, že investiční apetit Čechů stále roste. Zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, ukázal na 42 % populace. Začít investovat jde již s pár set korunami. Jak správně investovat a navíc předejít tomu, abychom nenaletěli podvodné nabídce? Pomůže vám k tomu investiční desatero.