Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chudoba ohrožuje v Česku stále více lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ohrožení příjmovou chudobou se podle aktuální zprávy loňského pravidelného šetření o příjmech a životních podmínkách domácností ČSÚ aktuálně týká 9,6 % Čechů. O rok dříve to bylo 9,1 %, což představuje 5% nárůst. Přesto je Česká republika mezi zeměmi s nejnižším podílem takto ohrožených osob. Lidé také stále více dbají o zajištění pro případ nouze a více si pojišťují své klíčové úvěry pro případ neschopnosti splácet.

Z šetření také vyplynulo, že téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 % ze svých čistých příjmů. „Hranice příjmové chudoby se liší podle typu domácností. Pro domácnost jednotlivce činí 11 963 korun za měsíc, u rodičů se dvěma menšími dětmi jde o 25 122 korun na domácnost,“ vysvětluje Simona Měřinská z odboru šetření v domácnostech ČSÚ.

Aktuální statistiky BNP Paribas Cardif Pojišťovny potvrzují, že Češi myslí stále více také na budoucnost a možné komplikace. „Zaznamenáváme dlouhodobě meziroční nárůsty zájmu o Pojištění schopnosti splácet, které lidi chrání proti rizikům znemožňujícím řádné splácení úvěru. Objem pojištění osobních úvěrů vloni meziročně vzrostl o 7 % a hypotečních úvěrů, které jsou často pro rodinný rozpočet největší zátěží, dokonce o 15 %,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny.

Témata:  chudoba Česko lidé důchodci

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Láká vás investování? Investiční desatero pomůže nenaletět podvodníkům

Je všeobecně známo, že pravidelné investování nejenže ochrání peníze před inflací, nabízí také zajímavou možnost, jak zhodnotit své peníze. Nedávný průzkum, který jsme realizovali ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal, že investiční apetit Čechů stále roste. Zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, ukázal na 42 % populace. Začít investovat jde již s pár set korunami. Jak správně investovat a navíc předejít tomu, abychom nenaletěli podvodné nabídce? Pomůže vám k tomu investiční desatero.