Kolik je na celém světě peněz? Na vyjádření jejich hodnoty čísla nestačí

Je jen málo věcí, které bychom našli na celém světě. Národy se od sebe liší barvou pleti, jazyky i stravovacími zvyklostmi. Vyjma některých kmenů ale platí, že se prakticky po celém světě platí penězi. Kolik jich ale dohromady je? Tolik, že je prakticky nemožné je spočítat.

Ilustrační fotografie
reklama

Ekonomický server Visual Capitalist se o to přesto pokusil. Jelikož ale neexistuje žádná statistika, která by určovala kolik peněz je v jednotlivých státech, natožpak na celém světě, musel na to jít od píky.

Průměrná americká rodina si za rok vydělá zhruba 54 tisíc dolarů. Částku, za kterou si lze koupit auto, případně i byt nebo dům. Bohatší Američané si za rok vydělají několikanásobek této částky, minimálně 430 tisíc dolarů.

Ti nejmajetnější, jako například hollywoodské hvězdy, si ročně přijdou až na milionové částky. Díky mnoha žebříčkům ale víme, kolik miliard dolarů zhruba vlastní Bill Gates nebo Mark Zuckerberg.

Díky tomu a díky průměrným výdělkům v jednotlivých zemích lze zhruba spočítat, kolik peněz lidé mají v jednotlivých měnách. K tomu ale potřeba přičíst hodnoty firem, z nichž ty největší se cení na stamiliardy dolarů.

Celkový objem peněz podle serveru činí asi 5 bilionů dolarů. K tomu je ale potřeba přičíst finance na bankovních účtech. To nám dává částku necelých 30 bilionů dolarů.

Připočteme-li k této částce vklady do peněžních ústavů a finance z peněžních trhů, dostáváme se na částku 80 bilionů dolarů. Ani tím ale hodnota světa zdaleka nekončí.

Je potřeba připočítat i 70 bilionů dolarů v akciích a zhruba 200 bilionů dolarů v dluhů. Následují deriváty, tedy finance vycházející z podkladových aktiv. Ty činí přibližně 630 bilionů dolarů. A to pouze ty mimoburzovní. Jejich celkový počet nikdo nezná, podle odhadů by ale mohly činit více než biliardu dolarů.

Celkový objem peněz na světě nikdo s jistotou nezná a nelze se ani přiblížit jeho skutečnému odhadu. Pravděpodobně jde o částku, která by přesahovala hranici 1,5 biliardy dolarů, tedy více než 35 biliard korun. V číselném zápise by však šlo o tak velký počet nul, že by částku rozluštil jen málokdo. Používá se proto zápis 1015

Až se vás někdy někdo zeptá, kolik je na světě peněz, s klidný svědomím mu můžete sdělit, že nejméně 35*1015. Zároveň ale musíte dodat, že to ve skutečnosti nikdy nikdo nezjistí.

Témata: Peníze | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky