Evropa potřebuje vůdce. Angela Merkelová je nyní pouhým symbolem

Současná politická krize v Německu se zatím nijak nedotkla zbylých států Evropské unie, nicméně pokud nastane konec vládnoucí éry Angely Merkelové, Evropu čeká pravděpodobně krize. Víc než kdy jindy je potřeba v EU lídra, bez německé kancléřky však už mnoho možností nezbývá. Pomocnou ruku mohla podat Velká Británie, ta však již opouští pro někoho potápějící se loď.

Angela Merkelová
reklama

Kromě toho, že se s nezájmem z Německa nyní můžou dát věci ohledně brexitu konečně do pohybu, přináší politická krize v Bundestagu pro Evropskou unii jednu zásadní změnu. Německo s Angelou Merkelovou včele vždycky figurovalo jako neoficální lídr EU - pokud se jednalo na brexit, musel se čekat na souhlas z Berlína, pokud se jednalo o finanční injekce, opět se dívalo směrem kancléřky, zda odsouhlasí změny.

Britský politolog a novinář Simon Jenkins si vzpomíná, jak před samotným referendem o brexitu se sešel v Berlíně s politiky. Ti Jenkinse a ostatní přemlouvali k tomu, aby bojovali proti brexitu. Jejich hlavní argument byl překvapivý - pokud Velká Británie opustí EU, pak Německo bude muset zůstat u kormidla. A to je, domnívali se politici, nešťastné řešení.

Angela Merkelová byla vždy tvrdá na země mimo eurozónu. Pragmatická vůči Rusku, otevřená k uprchlíkům a vše ovládala penězi. Eurozónu měla pod palcem, protože všechny změny se dělaly tak, aby především německé banky, pokladna Evropy, z toho měly co největší užitek. Tento stav, který byl výhodný pro Německo, ale nepříliš stabilní pro zbytek kontinentu, se udržoval jen díky postavě Angely Merkelové.

Německá kancléřka byla jako jistota. Pokud ona vládne, vše zůstane postaru, žádné nebezpečí se nekoná. Ale co se stane, až bude sesazena? Před dvěma lety téměř nemyslitelné, nyní je to však možná realita. S kolapsem koaličních rozhovorů, ze kterých odešli němečtí liberálové, protože stávající situace se pro ně stala neúnosnou, se pozice kancléřky dramaticky otřásla.

Nyní ztrácí sílu a už není ve vedení. Je jasné, že už to není ona, kde může rozhodnout o budoucnosti země. Ať už se sestaví nová Velká koalice nebo dojde k předčasným volbám, Angela Merkelová je nyní pouhým symbolem, který ztratil kontrolu. Jenže pro Evropu to není dobrá zpráva. Ať už máte německou kancléřku rádi či ne, je jasné, že této role se momentálně nemůže nikdo jiný ujmout.

Dnešní starý kontinent neohrožují války jako v minulosti, ohrožuje ji hlavně politická nestabilita a nespokojenost lidí se systémem, který zde fungoval po mnoho let. Ve všech zemích se ke slovu dostává pravice, řecká ekonomika je na kraji kolapsu, vysoká nezaměstnanost v Itálii i Španělsku, v neposlední řadě je potřeba i zcela nový přístup k Rusku a Číně. Tohle všechno je potřeba vyřešit, ale bez Německa to nepůjde.

Evropa potřebuje vůdce, ale kdo by jím měl být, pokud ne Angela Merkelová? Odborníci tvrdí, že egoistický francouzský prezident Emmanuel Macron by byl daleko větší pohromou. V minulých staletích byla vždycky přivolána Velká Británie, aby podala kontinentu pomocnou ruku. To však s brexitem není možné a pro záchranu EU tak nezbývá jiná možnost, než přát německé kancléřce brzké politické zotavení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky