Češi toho moc nenaspí? Do práce vstávají extrémně brzy

Vstáváte ve všední dny po šesté hodině ranní? Pak nepatříte k většině – výsledky nejnovější ankety ukázaly, že většina lidí vstává do práce dříve. Ve srovnání se světem je to brzo, podobně se vstává třeba i na Slovensku.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku se ve srovnání s jinými zeměmi vstává obecně velmi brzy, což dokázala i anketa na Profesia.cz. Více než polovina, tedy 54 % respondentů uvedlo, že do práce vstávají před 6 hodinou. Mezi 6. a 7. hodinou pak vstává 20 % lidí, mezi 7. a 8. hodinou 14 %. Slastného spánku déle než do 8 hodin si dopřává pravidelně 6 % respondentů. Zbývajících 6 % lidí pak uvedlo, že si pracovní dobu určují sami, takže do práce nevstávají.

„Velmi nás překvapilo, kolik lidí vstává před šestou hodinou ranní, protože začátek pracovní doby se v posledních letech přesunuje spíše na pozdější hodiny,“ uvádí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

„Je ale pravda, že i když se zvláště ve větších městech pracuje často od 8 nebo 9 hodin, řada lidí vstává brzy z jiných důvodů. Jsou to často ti, kteří se potřebují ráno postarat o děti nebo vyvenčit psa. Řada lidí vstává kvůli svým zájmům – jdou si zacvičit nebo zaběhat, projevuje se i nový fenomén, že totiž oželí delší spánek kvůli virtuální zábavě.“

A perlička na závěr – v životopisech úspěšných lidí se často dočteme, že vstávají před šestou ranní a sportují nebo se věnují jiné činnosti, na kterou přes den nezbývá čas. Takže pokud chcete být úspěšní, doporučujeme přivstat si, i když nemusíte.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky