Podvodné faktury lákají do nesmyslné databáze

Řada firem v posledních týdnech obdržela fakturu za zápis do "Největší mezinárodní databáze registrovaných značek". Podle expertky na patenty Michaely Chytilové jde o sofistikovaný podvod a způsob, jak se nekale obohatit. Jen v rámci České republiky je přitom v podvodné databázi zapsáno přes 1800 firem či například také vysokých škol.

práce v kanceláři
reklama

Za zápis do databáze si společnost INDAB se sídlem ve Vídni účtuje bezmála 28 000 korun. Částka má být uhrazena za publikaci na serveru indab.org pro období 2017 - 2019. „Faktura na první pohled působí zcela seriózně, což potvrzuje také strmě vzrůstající počet společností, které se na nás obracejí s dotazem, zda ji mají proplatit,“ říká patentová expertka Michaela Chytilová, podle které nejde o oficiální rejstřík. Na podvodné jednání společnosti INDAB na svých webových stránkách upozorňuje také Úřad průmyslového vlastnictví.

Počet českých subjektů, které jsou v databázi zahrnuté, je aktuálně 1811. „Nelze ale odhadovat, zda za zveřejnění skutečně zaplatily nebo slouží pouze jako podpůrný argument pro uhrazení faktury za zápis,“ dodává Michaela Chytilová. Přehled tuzemských subjektů je k nalezení zde.

„Pokud podnikatel takovou fakturu v dobré víře uhradí, nezbývá než požadovat od podvodné společnosti vrácení částky, a to i v případném soudním řízení. Většina bank také umožňuje storno příkazu, avšak nejpozději den před datem splatnosti,“ upozorňuje daňová poradkyně Hana Uhýrková ze společnosti KODAP.

Pokud obdržíte tuto nebo jinou nedůvěryhodnou fakturu týkající se patentů či ochranných známek, lze se s dotazem obrátit přímo na Úřad průmyslového vlastnictví. V případě důvodného podezření je možné také podat trestní oznámení.

Témata: podvod | firmy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky