Muslimové budou již brzy dominovat světu. Mají více dětí a jsou mladší

Muslimové v současné době představují druhé největší světové náboženství. Již za několik let ale díky vyšší porodnosti a nižšímu průměrnému věku věřících předběhne islám křesťanství. V tuto chvíli je má největší muslimskou populaci Indonésiem do roku 2050 ale toto prvenství přejde na jinou zemi, tvrdí výzkumníci z Pew Research Center.

Ilustrační fotografie
reklama

Muslimové jsou nejrychleji rostoucí náboženskou skupinou na světě. Růst a regionální migrace muslimů v kombinaci s pokračujícím vlivem Islámského státu a dalších extremistických skupin, které páchají násilné činy ve jménu islámu, dostaly muslimy a islámskou víru do popředí politické debaty v mnoha zemích. 

V roce 2015 žilo na světě asi 1,8 miliardy muslimů, tvořili zhruba 24% světové populace, odhaduje Pew Research Center. Zatímco v současné době je islám druhým největším náboženstvím na světě po křesťanství, jedná se zároveň o nejrychleji rostoucí majoritní náboženství. Pokud budou pokračovat současné demografické trendy, očekává se, že do konce tohoto století bude počet muslimů vyšší než počet křesťanů.


Ačkoli je mnoho zemí v regionu Středního východu a severní Afriky, kde je náboženství v sedmém století vzniklo, silně muslimských, region je domovem pouze asi 20% všech  světových muslimů. Většina muslimů (62%) žije v asijsko-tichomořském regionu, především v Indonésii, Indii, Pákistánu, Bangladéši, Íránu a Turecku.

Indonésie je v současné době zemí s největší světovou muslimskou populací, ale Pew Research Center předpokládá, že do roku 2050 toto prvenství převezme Indie. Roste i muslimská populace v Evropě. Očekává se, že do roku 2050 bude 10% všech Evropanů vyznávat islám.

Existují dva hlavní demofgrafické faktory, které stojí za rychlým předpokládaný růstem islámu. Za prvé muslimové mají více dětí než členové jiných náboženských skupin. Průměrná muslimská žena má 2,9 dětí, u žen z ostatních skupin je to v průměru 2,2 děti.

Muslimové jsou také nejmladší ze všech hlavních náboženských skupin, v roce 2015 měli v mediánu 24 let, což je o sedm let méně než je medián věku nemuslimů. Výsledkem je, že větší podíl muslimů má nebo již brzy bude mít v daném okamžiku děti. To, v kombinaci s vysokou mírou plodnosti, bude pohánět muslimský populační růst. I když to nic nemění na globální populaci, migrace pomáhá zvýšit muslimskou populaci v některých oblastech včetně Severní Ameriky a Evropy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky