Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti dezinformacím začíná. Pravdivost článků budou posuzovat novináři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

První letošní významné evropské volby se blíží a v pozoru je nejen veřejnost a kandidáti, ale i novináři a sociální sítě. Právě ti začnou bojovat proti dezinformacím s cílem zajistit hladký průběh francouzských prezidentských voleb.

Francie si na jaře zvolí nového prezidenta a země se obává jak hackerských útoků podobných těm, které se odehrály ve Spojených státech, tak i šíření dezinformací, které dnes a denně kolují ve velké míře internetem. Těm by mohl učinit přítrž nový plán.

Novináři se spojili s Facebookem a Googlem a rozhodli se společně bojovat proti nepravdivým článkům na internetu a propagandě. Podle serveru BBC se do projektu CrossCheck zapojí celkem 17 médií včetně zpravodajských agentur a budou sloužit jako odborná porota, která posoudí pravdivost jednotlivých článků.

V praxi dostanou lidé k dispozici možnost nechat si ověřit, nakolik se článek zakládá na faktech. Do speciálního políčka vloží internetovou adresu daného článku a novináři následně posoudí, jsou-li informace v něm pravdivé či nikoliv.  Pokud se alespoň dvě média rozhodnou článek označit za lživý nebo neověřitelný, tedy vymyšlený, na sociálních sítích a ve vyhledávačích bude takový článek viditelně označen jako dezinformační. Tím ale boj s propagandou neskončí.

Takto označené články budou na internetu stále méně dohledatelné. Sám Facebook je může přestat zobrazovat uživatelům a naopak bude na základě sdílení jednotlivých linků automaticky zasílat články novinářům k posouzení jejich pravosti.

Jak přesně bude celý proces fungovat nyní není známo, jisté je, že si vyžádá součinnost médií a internetových společností ve snaze bojovat proti stále častěji se objevujícím dezinformacím.

Podle médií se bude tato metoda ověřování informací postupně zavádět i v dalších evropských zemích. Další na řadě bude zřejmě Německo, kde se na podzim odehrají parlamentní volby. Jestli se něčeho takového dočkáme i v České republice je zatím záhadou.

Témata:  volby Francie počítače

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy