Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se přihlásil k útoku v Berlíně. Lidé zuří: Může za to Merkelová

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

IS se prohlásil zodpovědným za teroristický útok v Berlíně, při kterém náklaďák vjel do návštěvníků vánočních trhů. Podle Washington Times to tvrdí irácká Popular Mobilization Force, iráckým státem podporovaná vojenská organizace vzniklá za účelem boje s IS. Útok přišel týden poté, co IS hrozila masakry na vánočních trzích a událostech.

Berlínská policie zadržela řidiče, který spáchal čin podobný incidentu v Nice. Podle svědků se jedná o muže východoevropského zjevu. Jeho společník byl nalezen mrtvý. Berlínská policie varovala lidi, aby zůstali doma a nešířili poplašné zprávy na Twitteru. Starosta Berlína Michael Muller řekl, že situace je pod kontrolou a že jeho myšlenky jsou s rodinami mrtvých a zraněných.

Americké ministerstvo zahraničí odhalilo, že mělo "věrohodné informace", že IS a ostatní islamistické teroristické skupiny plánovali masakry v celé Evropě v období těsně před Vánocemi. Útok přichází jen několik dní poté, co organizátoři slavnostní trhu v Birminghamu instalovaly betonové bariéry kvůli obavám z teroristického útoku, upozorňuje deník The Sun.

Reakce na útok

Na blogu Einlebenman uveřejnil jeho autor Dopis lidstvu (Ein Brief an die Menschlichkeit), ve kterém reaguje na události v Berlíně. Autor popisuje, jak byl vytržen z předvánoční pohody šokující zprávou o útoku. „Už zase to stalo," píše. Už zase nějaký hrozný člověk z nějakého špatného důvodu zabil nevinné lidi, už zase  budou řešit odborníci na terorismus, proč se tak stalo, už zase populisté budou lapat do svých sítí, lamentuje autor.

Není důležitost, jaké byl národnosti a vyznání, stojí na stránkách blogu, ale že byl hroznou postavou a jeho zprávou, kterou přináší pět dní před oslavami lásky, je nenávist. Autor píše, že: „se nesmíme nechat zbavit lidskosti (...) zapomenout na nenávist a soustředit se na naše milované." Je Suis Berlin, uzavírá svůj emotivní příspěvek autor blogu.

Na Twitteru se množí zprávy od těch, co vyjadřují soustrast, sounáležitost, šok, hněv, ale i poltiickou kritiku establismentu. 

„Útočit na nevinné lidi není dobré ani zbožné. Je to zbabělé a zlé!!" napsal Ravinder Singh, Sikh roku 2014.

Attacking innocent people isn't brave or Godly !! It's Cowardly & evil !!#Berlin #BerlinAttack

— ravinder singh (@RaviSinghKA) 19. prosince 2016

Alfred Albion komentuje zprávu, že za útokem je IS: „Je to Merkelová, která by skutečně měla si vzít na sebe odpovědnost za útoky v Berlíně."

I think Merkel should really claim responsibility for attack on the Christmas Market in #Berlin https://t.co/Kzv6hgkQC9

— Alfred Albion™ (@AfredAlbion) 19. prosince 2016

Připisování odpovědnosti Merkelové se objevuje i mezi českými uživateli. Uživatel s přezdívkou Nautilus považuje Merkelovou za "sérionýho vraha vlastních občanů", kterého mohou zastavit jen "chlapci němečtí".

Je to prosté, Angela Merkel je sérioný vrah vlastních občanů. Zastavit ji můžete jen Vy chlapci němečtí. Držíme palce! #Berlin

— Nautilus (@cnemo_cz) 19. prosince 2016

Marcel Dirsus z Kiel University se proti takovým obviněním vymezuje a doporučuje počkat na alespoň malé kousky informací "než začnete obviňovat Merkelovou, uprchlíky, muslimy nebo kohokoliv je ten, koho nenávidíte dnes."

Maybe wait until you have a little information until you start blaming Merkel, refugees, Muslims or whoever it is you hate today #Berlin

— Marcel Dirsus (@MarcelDirsus) 19. prosince 2016

 Na počest sounáležitosti s Berlínem se Eiffelova věž zahalila do barev něměcké vlajky.<

FRANCE IS WITH GERMANY ! ????????????????❤️ #Berlin #PrayForBerlin pic.twitter.com/p62KYPx6xd

— Mister Sondages (@Mister_sondages) 19. prosince 2016

CNN připomíná, že se jedná o dosti náročný rok pro Německo, co se týče teroristických útoků. V prosinci 31.12.2015 byly kvůli hrozbě teroristického útoku uzavřena dvě nádraží v Mnichově. V květnu německý muž pobodal na bavorském nádraží čtyři lidi, jeden z nich zemřel. V červenci útočník napadl cestující ve vlaku, tentýž měsíc odmítnutý pachatel odpálil bombu a zranil 15 lidí.

Témata:  Německo Teroristický útok v Berlíně (19. 12. 2016) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy