Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východoevropské země se obrací k Rusku. EU může brzy zkolabovat, varují média

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Východoevropské země se opět poměrně výrazně obrací směrem k Rusku. Podle evropských médií jsou zklamány spoluprací ze strany Evropské unie. Britský bulvární server Express mluví dokonce o kolapsu EU.

Východoevropské země otevřeně rozvíjí své vazby na Rusko. Zejména ve dvou zemích - Moldávii a Bulharsku - zaznamenávají velký nárůst popularity proruské síly a proruští politici, což potvrdily i nedávné volební výsledky.

Bulharsko, které vstoupila do bloku v roce 2007, si nedávno do čela zvolilo proruského kandidáta Rumena Radeva, zatímco v Moldávii byl minulý týden prezidentem zvolen Igor Dodon, jehož ambicí je být blíže k Rusku.

Podle rakouského deníku Die Presse existuje celá řada důvodů, proč narůstá popularita proruské politiky ve východní Evropě. „V Moldávii panuje nespokojenost kvůli korupci a rozdělaná prozápadní vláda je hlavním důvodem touhy po 'starých dobrých sovětských časech'," píše list. „Chudoba a hospodářská stagnace tlumily naděje na lepší budoucnost Evropy a v některých případech je dokonce zničily," myslí si deník.

Rusko stále zachovává důležité obchodní vztahy s mnoha východoevropskými národy a Moldávie a Bulharsko jsou jen dvě země, které spoléhají na ruské dodávky plynu. Vzhledem k postojům nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa je možné, že se i další evropští představitelé východní Evropy rozhodnou rozvíjet své strategické vztahy s Moskvou.

Obchodní sankce uložené na Rusku ze strany EU a USA mají zhároveň významný dopad na některé východoevropské státy.

Po brexitu a rostoucích spekulacích, že jiné země - včetně Francie a Švédska - by mohly zvažovat opuštění obchodního bloku, mohou východní Evropy podle serveru Express začít uvažovat, zda by nebylo výhodnější sladit svou politiku s Ruskem, spíše než zůstat součástí rozpadající se EU.

Připravenost některých zemí přiblížit se Rusku by pak mohla podle serveru přinést znovuoživení ruské sféry vlivu, což by vedlo k přerozdělení sil v Evropě. To vše by mohlo znamenat definitivní konec EU.

Témata:  EU Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy