Jste v exekuci? Rodí se plán na jednodušší oddlužení

Novela insolvenčního zákona, kterou chystá ministerstvo spravedlnosti, vyvolává mezi odborníky rozpaky. Norma by měla umožnit, aby po sedmi letech insolvenční správce a následně soud mohl dlužníkovi jeho dluhy zrušit. Ministerstvo tvrdí, že to umožní skoncovat s dluhovými pastmi, kritici namítají, že ji budou notoričtí dlužníci jen zneužívat.

Jste v exekuci? Rodí se plán na jednodušší oddlužení
reklama

Exekuce je Damoklův meč, který visí například i nad panem Adamem z reportáže TV Nova. "S přítelkyní jsem si vzal půjčku na vybavení bytu a pak jsem přišel o práci zbylo to na mě," vysvětlil počátky svého trápení s dluhy. 

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán chce takovým lidem pomoci - tedy těm, kteří nejsou schopni splácet své pohledávky. V současnosti platí, že dlužníkovi, který má na sobě více exekucí a během pěti let zaplatí alespoň 30 procent ze svých pohledávek, může být zbytek jeho dluhů prominut. 

"Ta hranice je nespravedlivá.Těch 30 procent se počítá z virtuálního čísla z čísla celkového zadlužení, včetně toho, jak tam naskákaly všechny úroky a pokuty a tak dále. A to číslo už pak vlastně nic neznamená," vysvětlil důvod změny zákona ministr spravedlnosti Robert Pelikán. 

Novela zákona by umožnila, že by po sedmi letech mohl být dlužník všech svých závazků zbaven bez ohledu na to, kolik skutečně splatil. Musel by insolvenčnímu správci dokázat, že pro umoření svých dluhů udělal maximum možného. 

"My tím míříme na osoby, které jsou dnes tedy nezvratně v dluhové pasti. Víme, že jsou lidé, kteří potom ukrývají všechen majetek před věřiteli. Tohle je způsob, jak ty lidi dostat zpět do oficiální ekonomiky," uvedl ministr Pelikán. 

Podle posledních údajů se celkový počet exekucí už několik let snižuje. "Ale má to i stinnou stránku a to je ta, že se naopak zvyšuje počet mnoha četných exekucí. Více než čtyři exekuce má v dnešní době už zhruba 370 tisíc lidí," varoval mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček. 

Novela zákona, která změny přináší, je teď v připomínkovém řízení, ale ministr spravedlnosti Robert Pelikán věří, že se zákon podaří prosadit ještě současné vládě.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky