Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa neřeší vážné problémy s migranty, varuje europoslanec

Evropa zachraňuje uprchlíky
Evropa zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil migrační tábor v Calais a jak tvrdí, nic horšího během cest po Evropě prý ještě neviděl. Cítil zde prý zejména strach a beznaděj.

"Mnoho věcí, které od lidí vyslechnete při setkáních v různých zařízeních pro migranty i mimo ně, lze jen těžko ověřit. Nicméně příběhy žen v Itálii i na Maltě jsou si natolik podobné a popisují velkou spoustu detailů, že je nepravděpodobné, že si je vymyslely," píše v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

"Například o tom, jak byly svými pašeráky z řad Islámského státu v Libyi zotročeny a měsíce znásilňovány, aby si některé z nich vydělali na cestu do Evropy a totéž je potkalo znovu na lodích během plavby s tím, že ani přítomnost členů rodiny nebo manžela tomu nezabrání. Pašeráctví ničí hodnotu člověka a jeho lidskosti a dělá z něj zboží a kusy jako z dobytka. Smrt člověka a jeho intimita v tomto zdegenerovaném světě bez pravidel nic neznamená," dodal.

"Podobně jako když mi vypravuje jeden z pracovníků neziskové organizace působící v Calais, že je zde řada žen a dětí bydlících v džungli nucena k prostituci. Pašeráci chtějí za převoz do Anglie jednoho člověka 5000 a více euro, přičemž za jeden sexuální styk inkasují částky mezi 5 – 10 euro. A když tuto několika tisícovou částku dají dohromady, řada z nich je natolik naivních, že pašerákům peníze odevzdají a chtějí být převezeni do Velké Británie. Ale tam se nikdy nedostanou," tvrdí dále europoslanec.

"Většina těchto migrantů skončí na první hraniční kontrole, kde je převaděči „předají" do rukou pohraničníků a zmizí s penězi. Policie je pak po zadržení a výslechu propustí a oni se vrátí zpět do džungle. Osobně převaděčství a parazitování na těchto lidech považuji za nejodpornější zločin a jsem pro jeho tvrdé trestání nejen odnětím svobody, ale i propadnutím veškerého majetku. Jsou to obchodníci s životy lidí a v mnoha případech i se smrtí," pokračuje.

"Znásilnění je jednám z nejčastějších důvodů psychických problémů a frustrace příchozích vedoucí k sebepoškozování nebo násilí. A tak spirála se roztáčí. Ve všech debatách, jako by se zapomínalo na to, že ženy a osamocené děti přicházející do Evropy si prošly peklem, které ale na území Evropy nesmí pokračovat. Proto je nutné na Francouze tlačit, aby „tábor" džungle v Calais okamžitě zrušili a ty, kteří páchají sexuální násilí a živí se převaděčstvím, okamžitě zavřít," uvedl Zdechovský.

"Ano, je třeba si nalít čistého vína a otevřeně říci, že většina lidí, kteří se dávají do rukou převaděčů, jsou negramotní nebo málo vzdělaní. 6 z 10ti příchozích umí špatně číst a psát. Věří různým nesmyslným slibům a nedokáží si informace ověřit. A to je informace, která při debatě o těchto lidech velmi často chybí. Právě i to může být jeden z hlavních problémů při jejich neregistraci. Takto jsou doslova ponecháni různým zločinným bandám na pospas, které si s nimi dělají, co chtějí," dodává.

"Calais určitě není jediným místem, kde se podobné věci odehrávají. Proto bychom měli začít o problémech znásilňování migrantů a jejich nucené prostituci otevřeně hovořit. V případě, že to neuděláme, očekávejme výsledky tradičních stran podobné těm v Německu. Dnes není čas na naivní politiku některých západoevropských států, ale na politiku systematickou, jasnou a především racionální, která musí ukázat, že Evropa chce pomoci skutečným uprchlíkům a sexuální násilníky a převaděče bude tvrdě trestat," uzavírá.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy