Z Německa přichází zarážející zprávy: Potřebujeme ještě víc migrantů

Německo jen za loňský rok zaznamenalo dle údajů spolkového migračního úřadu asi 1,2 milionu migrantů. Jen asi 30 tisíc nich však pracuje. I přesto se šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise, aby země přijala další migranty.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

Předseda Spolkové agentury práce (BfA) Frank-Jürgen Weise v novém rozhovoru pro server RP-Online volá po přijetí dalších migrantů. Poukazuje na fakt, že v Německu je stále nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Připomněl, že z nově příchozích migrantů, kterých jen loni dorazil více než milion, pracuje jen zlomek.

Weise varoval, že současná migrační krize - a s tím spojený příval uprchlíků -.absolutně neřeší problémy tamního pracovního trhu, který potřebuje další kvalifikované pracovníky. Jeho tvrzení je tak v rozporu s prohlášeními některých politiků a ekonomů, kteří mluvili o tom, že by migrační krize měla mít výrazný přínos pro tamní ekonomiku. Ozývaly se ale také hlasy, že tomu tak nebude. A to teď dokládají i slova šéfa úřadu práce.

Problémem je podle něj integrace, dodal že s „aktuálním integračním procesem není spokojen". Přestože jsou podle něj podmínky pro vstup na trh práce dobré a migranti by tak měli mít šanci uspět, mnozí z nich přesto pracovat nezačnou. Aby byli úspěšní, musí se podle něj migranti naučit jazyk i kulturní zvyklosti Německa, ve stejnou dobu pak však také musí absolvovat výcvik a rozvíjet své schopnosti.

Německá vláda by se podle něj měla dívat po Evropě a dalších ekonomikách a lépe vybrala kvalifikované pracovníky, protože migranti tato místa zastávat nechtějí nebo nemohou. Když se tedy Weise dívá do jiných zemí Evropské unie a dalších rozvíjejících se ekonomik, domnívá se, že Německo mělo v konečném důsledku potřebuje ještě větší migraci.

Weise také dodal, že noví žadatelé a o azyl a jejich případy jsou složitější, protože lidé přichází bez dokladů, takže se obtížně určuje jejich identita. Takoví migranti podle něj tvoří asi 60 procent příchozích Pro úřady je pak obtížné zjistit jejich pravý původ, a proto se celé azylové řízení neúměrně protahuje.

Témata: uprchlíci | Německo

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky