Očkování, pas a čipování. Připravte pejska na cestu do ciziny

Chystáte se na dovolenou a svého psího mazlíčka berete sebou? V první řadě je třeba ohlídat legislativní podmínky, za jakých smíte do konkrétní země se zvířetem cestovat.

Štěně, ilustrační fotografie
reklama

Do zahraničí by mělo zvíře cestovat v dobrém zdravotním stavu. Proto je dobré požádat veterináře o preventivní zdravotní prohlídku. Zkontrolujte si platnost očkování a odčervení, pokud by měla vypršet během pobytu v zahraničí, nechte pejska přeočkovat alespoň týden před plánovaným odjezdem.

Exotické země bohužel představují pro pejsky vyšší riziko v podobě nemocí parazitárního a bakteriálního původu. Ve vašem vlastním zájmu si zjistěte eventuální výskyt nakažlivých chorob přenosných na psy a pokud lze, nechte jej naočkovat.

Komáři přenášejí původce srdeční červivosti a muchničky jsou zodpovědné za přenos leischmaniózy. Tato onemocnění se vyskytují zejména v zemích kolem Středozemního moře, tedy v Chorvatsku, Černé Hoře, Itálii, Řecku, Francii, Španělsku a severní Africe.

Lékaři proto také doporoučejí používání antibakteriálních přípravků, ideálně v kombinaci s repelentem. Tak zvíře ochráníte před kontaktem s parazitem i před přenosem onemocnění. "Obvykle doporučuji repelent, dobře se osvědčil Advantix spot-on," uvedl MVDr. Ivan Stuchlík.

Cestování jedině s pasem

Některé země vyžadují stanovení sérologické hladiny protilátek proti vzteklině. Bez nich vás nemusí pustit přes hranice, proto je vždy lepší si požadavky každé země prověřit. Na odběry zajděte včas, na výsledky budete čekat.

Zejména v exotických zemích mohou vyžadovat i jiná specifická očkování, eventuálně karanténu. Informovat se můžete na Státní veterinární správě nebo na velvyslanectví příslušné země.

A můžete vyrazit

Na cestu je dobré vyrazit v chladnějším počasí, nejlépe brzy ráno nebo večer. Pejska na cestu řádně vybavte. Zajistěte na cestu dostatek oblíbeného krmiva i vody. Ideálně zabalte i psí hračku a deku.

V horku je možné chladit hřbet a tlapky zvířete mokrým hadrem. Existují i speciální oblečky na léto, které pejska ochladí. Nedovolte psovi chladit se vykláněním hlavy z okna za jízdy, hrozí mu tak zánět spojivek.

V průběhu cesty nezapomeňte psa pravidelně venčit. "Nikdy nenechávejte zvířata v uzavřeném autě za slunečného dne. Na dovolené také pejska příliš nevystavujte slunci, vodu pro něj mějte ideálně vždy u sebe," uzavřel Ivan Stuchlík.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky