Nebezpečné sardinky obsahují jed, varuje inspekce

Na pultech v Česku jsou desítky tisíc závadných konzerv sardinek z Thajska. Přišla na to Státní veterinární správa, která v nich objevila nebezpečné kadmium. Nařídila celou zásilku ze skladů stáhnout, přesto se k zákazníkům dostalo několik stovek nebezpečných sardinek.

Sardinky, ilustrační fotografie
reklama

Nebezpečné sardinky se v Česku prodávají pod značkou ESSA. Laboratorní testy Státní veterinární správy (SVS) zjistily v sardinkách zvýšené množství kadmia - a to dvojnásobně více, než připouštějí normy. Otrava kadmiem se projevuje bolestí hlavy, nevolností a zvracením.

Problém mohl být mnohem rozsáhlejší, protože plechovek s kontaminovanými sardinkami bylo závratných 43 000 kusů. Laboratoř kadmium objevila před čtyřmi dny a okamžitě se rozjel zaběhaný režim. Inspektoři dokázali zajistit 28 000 plechovek sardinek ve skladu u Litomyšle a dalších 14 400 kusů ve skladu v Českých Budějovicích.

Přesto do obchodů a k zákazníkům uniklo 413 plechovek sardinek ESSA. Státní veterinární správa sice upozorňuje, že sardinky nejsou přímo životu nebezpečné, ale mohou vyvolat otravu a nevolnost. Tak jako tak nesmí tento výrobek legálně na trh.

Spotřebitelé by neměli zakoupené sardinky jíst, ale mohou ho vrátit v místě, kde ho koupili. Česko o nebezpečných sardinkách mimo jiné informovalo další členské státy EU. Sardinky budou buď z Česka vráceny zpět do Thajska nebo neškodně zlikvidovány. Dovozci hrozí pokuty do jednoho milionu korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky