Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili nebezpečnou šarži vepřového mletého masa. V produktu, který byl nabízen v obchodech řetězce Lidl, našli bakterie rodu salmonella, které způsobují salmonelózu.
Maso mělo datum použitelnosti do 30. 4. 2016 a na pultech obchodů se už nenachází. Nicméně inspektoři se obávají, že by nebezpečné maso mohli mít lidé doma v mrazáku. "SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby danou šarži potraviny nekonzumovali," vyzval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Kontaminované maso nese značku Čerstvá porce - Vepřové mleté maso 100%, prodávalo se v půl kilovém balení s číslem šarže 154511316005. Maso na český trh dodávala společnost Hamburger Pini a pochází z Polska.
Bakterie rodu Salmonella způsobují akutní průjmové onemocnění, salmonelózu. V Česku jsou ročně hlášeny desítky tisíc případů nákazy. Nemocný si projde doslova peklem, trápí jej kolikové bolesti břicha, bolesti hlavy, horečka, zvracení a velmi časté průjmy.
Řetězec Lidl měl problémy už před necelými třemi týdny. Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce tehdy přikázali okamžité uzavření lanškrounského supermarketu. Obchod byl plný okousaných potravin a myšího trusu.
Témata: potraviny, Vepřové maso
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22