Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Má vaše dítě zkušenost s drogami? Příznaky, jak to poznáte

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Drogová závislost u dětí je v dnešní době reálnou hrozbou. Dostupnost různých omamných látek je totiž stále větší. A zejména v období letních prázdnin mají děti více času a příležitost s drogami experimentovat. Jak u svého potomka poznáte, že je na drogách? Čtěte, na jaké indicie se zaměřit.

Pro děti jsou velmi psychicky náročné situace v přechodové době - vysvědčení, přechod na střední školu, rozvod rodičů, vážná nemoc v rodině, ztráta či smrt blízké osoby nebo přestěhování. Zmatek v hlavě mohou podle Národního informačního centra pro mládež řešit únikem do drogové závislosti.

Kromě očividných důkazů, že vaše dítě má zkušenosti s drogami, jako jsou drogy samotné, láhve od alkoholu, rozpouštědel, krabičky od léků, takzvaného nádobíčka (stříkačky a jehly, tamponky, filtry, kyselina, zapalovač ), dýmky, psaníčka, semena, nebo cigaretové papírky, jsou zde i méně nápadné příznaky:

1. Zhoršení prospěchu ve škole a absence, ztráta zálib. 

2. Noví přátelé, většinou starší či problémoví; krádeže, kriminalita. Problémy s penězi.3. Časté používání žvýkaček či bonbonů proti zápachu z úst, velmi časté používání kapek do očí či nosu.

4. Chat a internetové diskuse na stránkách s drogovou tématikou.

5. Zastávání se drog, pseudofilozofování, intenzivní zaobírání se drogovými otázkami.

6. Změny v chování, ve stravovacích návycích (nechutenství, žravost, náhlé zvýšení spotřeby mléka), zanedbávání hygieny; lhavost, spavost, předrážděnost, tajemnost, laxnost, bezstarostnost, ztráta zábran; vyhýbání se očnímu kontaktu.

7. Změny na těle a ve vzhledu jako jsou zarudlé oči, malé nebo rozšířené zornice, setřelá řeč, pach z dechu, kůže či oblečení, popáleniny na prstech, rtech, nadměrně suché rty, zarudnutí nosu, krvácení z nosu, známky opilosti, kolapsové stavy, zhoršení akné, vpichy a modřiny (např. odmítání nosit krátký rukáv!), motorický neklid či jindy nemotornost, neobvyklá únava, záchvaty, náhlý úbytek hmotnosti.

Témata:  studenti drogy děti lidé

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy