Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuřecí maso obsahovalo zakázané chemikálie. Nemáte ho doma?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nepovolené polyfosfáty, které zadržují v mase vodu, objevili kontroloři Státní veterinární správy (SVS) v kuřecím mase z Polska, které se prodává i v Česku. Ačkoli je chlazené maso už po datu spotřeby, někteří lidé ho mohou mít doma zamražené. Zboží je možné vrátit v místě prodeje.

"V kuřecím mase z Polska, prodávaném na českém trhu obchodní společností z Holešova ve Zlínském kraji, se nacházely nepovolené polyfosfáty, které zadržují v mase vodu," uvedl tiskový mluvčí SVS Petr Pejchal. Maso tak obsahovalo méně bílkoviny a více vody, než povolují předpisy, a jde tedy o klamání spotřebitele.

"Chlazené maso již bylo prodáno a je po datu spotřeby. Nelze však vyloučit, že ho někteří lidé mohou mít doma zamražené," varoval Pejchal. O pokutě pro prodejce rozhodne správní řízení. Za porušení veterinárního zákona lze uložit pokutu do výše jednoho milionu korun.

O jaký výrobek se jedná?

Kuřecí čtvrtky chlazené, třída jakosti A, PL 24174302 WE, INTER-NATURAL Krzysztof Wiewióra 43-300 Bielsko-Biala Rychlińskiego 30/4, datum výroby 7. 3. 2016, datum použitelnosti 12. 3. 2016, šarže č. 554.

Pokud máte doma maso s touto etiketou, neváhejte a utíkejte zpátky do obchodu, kde je možné zboží vrátit, a to i přesto, že už je po datu použitelnosti. Úřední veterinární lékaři odebrali vzorky kuřecího masa od stejného polského dovozce v dalších dvou provozovnách ve Zlínském kraji, výsledky ale zatím nejsou známé. "Snahou je v maximální možné míře ochránit zdraví spotřebitele," zakončil Pejchal.

Témata:  Kuřecí maso

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy