Česká armáda má potíže: Noví rekruti propadají u vstupních testů

Po letech nouze chce armáda mohutně posilovat. Podle představ vlády by mělo do deseti let narukovat minimálně osm tisíc vojáků. A rekrutační kanceláře hlásí, že zájemců je dost. Jenže se ukazuje, že velká část mladých Čechů na službu ve vojsku nemá, píše dnešní MF Dnes.

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
reklama

Polovina zájemců neprojde přes lékařské či fyzické testy. Většina z nich selhává u psychotestů. "Z osmi a půl tisíce zájemců, které jsme vloni zařadili do výběru, neuspělo čtyřiatřicet procent při vstupní lékařské prohlídce. A psychická nezpůsobilost je přitom hodně častou příčinou neúspěchu. Z těch, kteří postoupili dále, pak zhruba osmnáct procent nezvládlo test fyzické zdatnosti,“ potvrzuje alarmující čísla plk. Lenka Šmerdová, náčelnice odboru doplňování personálu české armády.

"V roce 2025 má mít armáda 29 tisíc profesionálních vojáků a k tomu 5 tisíc příslušníků aktivní zálohy,“ řekl nedávno MF DNES mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Je tedy otázka, zda se požadovaný počet vojáků podaří sehnat.

Nyní má resort obrany asi 22 tisíc vojáků ve zbrani, a to včetně příslušníků Vojenské policie a Hradní stráže. V porovnání s armádami NATO je to málo. Spolu s Kanadou, která v zahraničí tradičně uplatňuje takzvanou soft power politiku, má Česko po Lucembursku nejmenší podíl vojáků na počet obyvatel, informuje MF Dnes.

Témata: armáda čr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky