Změny na silnicích v zahraničí: Tyhle předpisy se letos mění

Rychlost jízdy, alkohol za volantem, povinná výbava - to jsou jen některé z věcí, které se od Nového roku v zahraničí mění. A spolu s nimi se samozřejmě mění i výše pokut. Podívejte se na velký přehled toho, co bude letos jinak.

Ilustrační fotografie
reklama

Mnoho Čechů vyráží nejen v létě na dovolenou vlastním autem. Dopravní předpisy, které platí u nás, ale nemusejí platit stejně i v zahraničí. A jak je známo, neznalost zákona neomlouvá. Přečtěte si, co bude letos na evropských silnicích jinak, a vyhněte se zbytečným pokutám. Celý seznam sestavil Ústřední automotoklub.

Rakousko

Rakousko zpřísní pokuty za telefonování za volantem (50 eur/1350 Kč) a když nedáte blinkr, třeba i při přejíždění z pruhu do pruhu na dálnici, hrozí vám nově pokuta až 2180 eur (58 860 Kč). Stejná může být pokuta i za ohrožení chodce na přechodu nebo mimo obec.

Zvyšuje se také sazba za neúmyslné zabití vozidlem, z jednoho roku odnětí svobody na dva. Pokud řidič zaviní smrt vlivem alkoholu, zvedá se sazba ze tří na pět let. V obou případech následuje i peněžitý trest podle platu viníka.

Zdražují se dálniční známky. Osobní vozidla zaplatí za roční známku 85,7 eur (2314 Kč), dvouměsíční 25,7 eur (694 Kč), desetidenní 8,8 eur (238 Kč). Zvažuje se také snížení rychlosti na okresních silnicích ze současných 100 km/h na 80 km/h.

Německo

Záchranný pruh pro vozidla IZS a odtahu musí být vždy vytvořen mezi levým a pravým, případně středním, jízdním pruhem. Kromě toho v Německu zvažují snížení rychlosti na dvou vybraných úsecích dálnic v Bádensku-Württenbersku (A81: Bad Duerrheim - Hegau a A96: Aitrich - Wangen) ze současné doporučené rychlosti 130 km/h na 120 km/h. 

Francie

Ve Francii nově zavádí povinnost vozit v povinné výbavě motocyklu reflexní vestu a trojúhelník. V jednosměrkách, kde je snížena rychlost na 30 km/h, budou moci nově cyklisté jezdit obousměrně.

Do konce roku 2016 bude uzavřena silnice D1091 mezi městy Grenoble a Briacon, a to kvůli trhlinám v tunelu de Chambon. Objízdná trasa vede přes tunel Fréjus. Kromě toho se zvýší cena nafty v průměru o 4 Kč za litr, Francie tak chce bojovat proti starým naftovým autům.

Itálie a Irsko

Obě země budou od jara v plné míře vymáhat pokuty i od zahraničních řidičů.

Švýcarsko

Švýcarsko uvažuje o zvýšení minimálního rychlostního limitu na dálnicích se třemi jízdními pruhy. Ze současných 80 km/h by se měla zvýšit na 100 km/h. Mění se také způsob zjišťování množství alkoholu u řidiče. Do 0,8 promile stačí dechová zkouška, od 0,81 se řidič musí podrobit odběru krve a následnému rozboru.

Belgie

Od 1. dubna 2016 se zavádí mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny na celém území Belgie. Informace jsou již nyní k dispozici na stránkách www.satellic.be. 

Švédsko

Švédové od Nového roku zdražují vjezd do Stockholmu. Výše poplatku závisí na době vjezdu (11-35 švédských korun/33-105 Kč). Dle denní doby se bude platit také za užívání městského okruhu Essingeleden (15-30 švédských korun/45-90 Kč). Poplatek se nevztahuje na motocykly a za nezaplacení poplatku je stanovena pokuta 500 švédských korun (1500 Kč), která se vztahuje i na zahraniční řidiče.

Baleárské ostrovy

Ostrovy Mallorca, Ibiza, Menorca a Formentea opět zavádí turistickou daň. Ta se bude podle roční doby a kvality ubytování pohybovat mezi 25 centy až 2 eury za noc. Daň nemusejí platit děti do 14 let.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky